18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nem először vádolják erőszakkal, mégis mindig megússza P. Diddy

2023.11.25. 16:14
Ismét megúszta a szigorú büntetést: hiába vádolta exbarátnője bántalmazással és szexuális kényszerítéssel, mindössze egy napig volt a bíróságon Sean Combs, azaz P. Diddy és Cassie Ventura ügye – a felek 24 óra leforgása alatt peren kívül megegyeztek. Hiába hangzik mindez különösnek, a rapper életében ez korántsem újdonság, ugyanis korábban is megúszott több hasonló vádat, de gyilkossági ügyben is sikerült már a nevét tisztáznia.

Az elmúlt években szinte nem volt olyan hónap, amikor valamelyik híresség, énekes, előadó, színész, zenész vagy politikus ne került volna valamilyen erőszakos – sokszor szexuális  – bűncselekmény vádja alá, vagy ne sínylette volna meg az ezekről szóló pletykákat. Így bármennyire is sokkoló és tragikus minden ilyen eset, szinte már senki nem lepődött meg különösebben azon, hogy ezúttal az amerikai rapper, Sean Combs, ismertebb nevén Puff Daddy vagy P. Diddy neve kapcsán kiáltottak erőszakot.

Egy héttel ezelőtt ugyanis Cassie Ventura, a rapper korábbi párja kiborította a bilit, állítása szerint ugyanis P. Diddy a befolyását arra használta fel, hogy több mint egy évtizeden át erőszakos viszonyba kényszerítse őt. Azt állítja, hogy a 2007-től 2018-ig tartó kapcsolatuk alatt Combs többször is bántalmazta, megverte és megerőszakolta. A manhattani Szövetségi Kerületi Bírósághoz került ügy perirata szerint a rapper emiatt bántalmazás, erőszak és szexuális kényszerítés vádjával kell hogy szembenézzen.

Csendben és sötétségben eltöltött évek után végre készen állok arra, hogy elmondjam a történetemet, és felszólaljak a magam nevében és más nők érdekében, akiknek a kapcsolatuban erőszakkal és kényszerítéssel kell szembenézniük

– nyilatkozta láthatóan elhatározástól fűtve az énekesnő. 

Természetesen, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a vádlott jogi képviselője diplomatikusan cáfolta a felhozott vádakat, ami Diddyék esetében sem maradhatott el. A rapper ügyvédje pedig még az is kiemelte közleményében, hogy Cassie 30 millió dollárt (10,4 milliárd forintot) követel volt párjától az elszenvedett sérelmekért.

Cassie Ventura most egy alaptalan és felháborító hazugságokkal teli perhez folyamodott, amelynek célja, hogy rontsa Combs hírnevét, és hogy egyszerűen pénzhez jusson

– áll az ügyvéd által kiadott közleményben.

Az ügy és a vádak komolysága ellenére azonban amilyen hirtelen berobbant, olyan hirtelen véget is ért a történet, ugyanis a felek már másnap mindketten nyilatkozatot tettek közzé, amelyben bejelentették, hogy megállapodásra jutottak. Az egyezség feltételeiről konkrét részletek ugyan nem derültek ki, de egy biztos,

P. Diddy ismét megúszta. 

De hogyan lehet, hogy a temérdek vád ellenére mindig győztesen távozik minden konfliktusból? 

Kézenfekvő válasz lehet erre, hogy azért, mert egyszerűen ártatlan, és mindig próbálják besározni, azonban erősen gyanús a dolog, hiszen már nem ez az első alakalom, amikor a hatóságok látókörébe kerül bizonyos bűncselekmények kapcsán. 

Lövöldözést és gyilkossági ügyet is úszott már meg 

Persze mindig akad olyan, aki megússza az általa elkövetett bűncselekményt vagy -cselekményeket, annyiszor azonban nehéz jól kijönni mindenből, mint ahányszor az a rappernek sikerült. Combs élete során ugyanis szinte nem volt olyan időszak, amikor nem került a tűz közelébe. 

A mostani vádhoz hasonlóan korábban többek között Kimora Lee Simmons és volt barátnője, Gina Huynh is azzal vádolta meg Combst, hogy megtámadta, és erőszakos volt vele. Az esetek ráadásul időben közel 10 év eltéréssel történhettek, ami – valljuk be – már magában meglehetősen gyanússá teszi Diddyt. Ráadásul a szexuális együttlétre való kényszerítés vádja sem újdonság az előadó életében, Aubrey O’Day énekesnő például azt állítja, hogy amiatt rúgták ki a Danity Kane együttesből, mert nem volt hajlandó megtenni a rapper-producernek azt, amit az elvárt tőle, de „nem az éneklésben, hanem egészen más területen”.

Az erőszakos jelző pedig már jóval korábban a rapper névtáblájának közelébe került. Harlemi származású édesapja miatt ez pedig talán nem is különösebben meglepő. Csupán 22 éves volt, amikor 1991 decemberében egy jótékonysági kosármeccset szervezett az Uptown Records gyakornokaként, ám a Harlemben rendezett esemény hamar katasztrófába torkollott, hiszen a sztárokkal hirdetett gálameccsre annyian szerettek volna bejutni, hogy tömegnyomor alakult ki, a pánikba esett emberek pedig egymást taposva próbáltak menekülni.

A rendezvényen 9 ember vesztette életét.

Ekkor pedig még Diddy sem tudott teljesen elmenekülni a felelősségre vonás elől, és társával együtt felelősnek találták őket a tragédiáért. 

A kártérítések kifizetése mellett azonban a börtön réme ekkor sem érte utol a rappert, aki, mintha mi sem történt volna, folytatta az életét. Nem is akárhogyan, ugyanis a kilencvenes évek közepén újra tőle és ellenlábasaitól zengett a sajtó: a keleti és nyugati parti rapperek közötti ellentét odáig fajult, hogy 1996-ban meggyilkolták Tupac Shakurt, majd 1997-ben a Diddyhez rendkívül közel álló The Notorius B.I.G.-t is, előbbi megölése kapcsán pedig

a temérdek teória között felmerült az is, hogy Combs lehetett a kiagyalója a Shakur elleni leszámolásnak.

Mint azt talán mindenki tudja, végül sikerült elterelnie a gyanút magáról, miszerint köze lehetett a 2Pac elleni merénylethez.

Erőszakos énje azonban a megúszott ügyek ellenére is láthatóan megmaradt, 1999-ben például egy pezsgősüveget vágott Steve Stoute üzletember fejéhez, mivel állítása szerint az olyan videókat használt fel egy kliphez, amire a rapper nem adott engedélyt. Az eset következménye letartóztatás volt, azonban

az ügyben kiszabható hétéves maximális börtönbüntetés ellenére mindössze egy egynapos dühkezelési tréningre küldte el a bíróság.

Egy évet sem kellett azonban várni arra, hogy újra bajba keveredjen a rapper, aki még abban az esztendőben egy lövöldözés közepébe sodródott, amikor aktuális barátnőjével, Jennifer Lopezzel és saját pártfogoltjával egy New York-i klubban szórakoztak.

Egyes szemtanúk szerint ő maga és tanítványa is fegyvert rántott egy összeszólalkozást követően, a lövöldözésben pedig hárman meg is sérültek. Nem kell azonban aggódni, Diddy ezt is megúszta, és a letartóztatáson kívül egyéb következménye nem lett a kemény bulinak, miközben mentoráltját, Moses „Shyne” Barrow-t 10 év börtönbüntetésre ítélték. Combs akkori sofőrje, Wardel Fenderson azt vallotta, többen is figyelmeztették, hogy ne vállalja el az állást, mert Combs „nagyon arrogáns, nagyon maximalista, nagyon-nagyon hirtelen haragú, és jó pár rossz természetű ismerőse van”.

Az esetekből és az azokkal járó ítéletekből kiindulva azonban sokkal inkább úgy tűnik, néhány igazán jó ismerőse van a rappernek... 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06 (80) 225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi áldozatsegítő központ ban kérhet segítséget, az áldozatsegítő központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.