Anglia halott polgárain gazdagodhat III. Károly király

2023.11.27. 05:57
Több ezer ember halálából profitálhat III. Károly brit király a „bona vacantia", vagyis „rendelkezésre álló javak" néven ismert középkori rendelet miatt. Az elmúlt években több tízmillió fonthoz jutott hozzá elhunyt alattvalóitól.

Több ezer halott vagyonához jutott hozzá titokban III. Károly brit király. A pénz jelentős részét a birtokbirodalom fejlesztésére használják fel – írja a The Guardian.

Mint írták, az Anglia északnyugati részén található Lancaster Hercegség, valamint korábban a Cornwalli Hercegség hatalmas nyereséget termelt a brit uralkodónak. Az Egyesült Királyságban azoknak a javait, akik végrendelet vagy leszármazott nélkül halnak meg, általában az állam kapja meg – de ezalól a két hercegség kivételt képez. 

III. Károly az elmúlt években több tízmillió fontot – forintban számolva milliárdokat – gyűjtött be a feudális időkig visszanyúló rendszernek köszönhetően.  

A „bona vacantia", vagyis „rendelkezésre álló javak" néven ismert középkori rendelet szerint azok a javak, amelyekre az elhunyt után senki nem tart igényt, automatikusan az Anglia délnyugati részén elterülő cornwalli hercegséget illetik, amelynek birtokosa a mindenkori trónörökös (tehát tavaly szeptemberig III. Károly volt). 

Ingatlanfelújításra költhetik a halott alattvalók pénzét

A brit királyi család régóta azt állítja, hogy a költségek levonása után a halottaktól szerzett bevételeket jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel. Ehhez képest a The Guardian – a birtokába jutott hercegségi dokumentumokra hivatkozva – azt állítja, hogy

a bevételeknek valójában csak egy kis százalékát fordítják jótékony célra.

A lap szerint a pénzekből a király tulajdonában lévő ingatlanok felújítását finanszírozzák. Ezek olyan ingatlanok, amelyeket haszonszerzés céljából adott bérbe a brit királyi család. A dokumentum szerint a pénzeszközöket felhasználhatják többek között városi házakra, üdülőházakra, vidéki nyaralókra és mezőgazdasági épületekre is. 

A Buckingham-palota nem nyilatkozott az ügyben, ugyanakkor a Lancasteri Hercegség szóvivője elismerte: III. Károly a bona vacantia pénzeket „a megfelelő épületek helyreállítására és javítására használja fel, hogy megvédje és megőrizze azokat a jövő generációi számára”.