Meghalt Mali, a világ legszomorúbb elefántja

2023.11.30. 09:25
Kimúlt a fülöp-szigeteki társtalan elefánt, Mali, aki 1990 óta magányosan élt a Manila Állatkertben. Az állaton a héten végeztek el komolyabb vizsgálatokat, amely kimutatta, hogy daganatos betegségtől és aorta-elzáródástól is szenvedett. Az elefántért állatjogi aktivisták és hírességek is küzdöttek az elmúlt években.

Meghalt Mali, a „világ legszomorúbb elefántja” egészségügyi szövődmények következtében a Manila Állatkertben, a Fülöp-szigeteken, ahol élete nagy részét egyedül töltötte egy karámban – írja a TMZ a város polgármesterének, Honey Lacuna bejelentése alapján. 

Az állat egy nappal azután múlt ki, hogy az állatkert főállatorvosa, Heinrich Patrick Pena-Domingo megerősítette: a fogságban tartott elefánt egyes szervei rákosak, ráadásul aortaelzáródása is van. 

A diagnózis azután született, hogy Mali múlt pénteken többször is a falhoz dörzsölte a törzsét – ami az elefántoknál azt jelzi, hogy fájdalmaik vannak –, majd kedden az oldalára feküdt és nagy lélegzeteket vett, ezután nem sokkal a nap folyamán elhunyt.

A mindössze 11 hónapos Malit, akinek teljes neve Vishwamali, 1981-ben ajándékozta a Srí Lanka-i kormány a Fülöp-szigetek egykori first ladyjének, Imelda Marcosnak. Az állat korai éveiben egy másik elefánt, Shiva mellett élt az állatkertben, aki azonban 1990-ben meghalt. Azóta Mali volt az állatkert egyetlen elefántja, és haláláig magányosan élt.

A hírességek is aggódtak Maliért

Állatjogi aktivisták régóta kifogásolták a manilai állatkert körülményeit, szerintük ugyanis nem volt megfelelően felszerelt elefánt tartására. 2013-ban például Paul McCartney írt Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnöknek, és könyörgött, hogy költöztesse át Malit egy állatmenhelyre, hogy „véget vessen szenvedésének”, míg a PETA állatvédő csoport Mali magányossága, elszigeteltsége ellen emelt szót. 

Pamela Anderson és Jane Goodall is támogatták a „Free Mali” (Szabadságot Malinak) mozgalmat. Az erőfeszítések azonban nem vezettek eredményre.

A PETA X-en fejezte ki sajnálatát a tragikus hír miatt. „Jobbat érdemeltél”

– írták.