Megérkeztek a jubileumi Sziget Fesztivál első nevei

DSC5321
2023.12.12. 10:23
Martin Garrix, Sam Smith és Stormzy is ott lesz a 30. Sziget Fesztiválon, amelyet 2024-ben augusztus 7–12. között tartanak. A szervezők több tucat fellépőt jelentettek be kedd délelőtt.

Csaknem negyven nevet jelentett be a Sziget a 2024-es fellépőinek listájáról, köztük olyan világsztárokat, mint a brit elektro egyik legaktuálisabb sztárja, Fred again.., a DJ-világ élvonalába tartozó Martin Garrix, az Oscar-, Golden Globe- és több Grammy-díjjal jutalmazott Sam Smith vagy a grime meghatározó ikonja, Stormzy.

Már az idei Sziget alatt rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy mekkorát fejlődött a fesztivál szinte minden téren a 2022-es Szigethez képest, az eddigi early bird jegyeladásokból pedig azt látjuk, hogy hatalmas az érdeklődés a 2024-es fesztiválra

– olvashatók Kádár Tamás, a Sziget fő szervezőjének gondolatai a fesztivál friss közleményében. „A mostani bejelentésből pedig, ami egyelőre csak az első »csomag«, már az is kiderül, hogy jövőre ugyanúgy jelen lesznek majd a Szigeten nagy világsztárok, aktuális előadók és frissen felfedezett, kurrens zenei különlegességek is, így műfajtól függetlenül mindenki kedvére válogathat az erős és izgalmas zenei kínálatból.”

Kádár Tamás azt is kiemelte: „Eddig négy nagyszínpados »főfellépő« jelzett vissza a meghívásunkra, és reményeink szerint már jövő év elején tovább bővül a Nagyszínpad két esti, kiemelt sávjában fellépő, headliner szintű világsztárok sora.”

Íme az első körös előadók

Fred Gibson, azaz Fred again.. az egyik legfrissebb és mégis legnagyobb név az elektronikus zenei szférában. A „modern popzene legkurrensebb EDM-producere” 2024-ben a Szigeten is bemutatkozik. Martin Garrix nem először jár hazánkban, most közkívánatra újra a Szabadság Szigetén lép fel, de érkezik Sam Smith is, aki a 2014-es debütáló lemezével és az azon szereplő I’m Not The Only One című balladájával óriásit dobbantott. A legnépszerűbb száma tavaly az Unholy volt, idén pedig egy új lemezt is készített az előadó, akinek gyűjteményében már öt Grammy-díj, három Brit Awards, három Billboard Music Awards, továbbá egy American Music Award, egy Golden Globe és a James Bond daláért egy Oscar-díj is szerepel. Smith egyébként most először érkezik a Szigetre. Nem úgy, mint a londoni rapper és dalszerző Stormzy, aki a húszas évei végén írta be a nevét a brit hiphop-történelemkönyvekbe. A legjobb dalai a brit grime fejlődésének kulcsfigurájává tették, és milliók álltak a „grime gyermekének” rajongótáborába. Stormzy idén új lemezt is belengetett, így friss dalok is várhatók az augusztusi bulin.

És ez még nem minden…

Szintén a fellépők között van a One Directionből ismert Louis Tomlinson, aki a banda leállásának évében rögtön szólókarrierbe kezdett. Tomlinson tartja a Guinness-világrekordot a streamingkoncertjére eladott jegyek számában, minden bizonnyal a Szigeten élőben is hatalmas rajongótáborra talál. Érkezik a Fridge posztrockzenekarból ismert Kieran Hebden, aki Four Tet néven a modern elektronikus zene egyik legtehetségesebb és legbefolyásosabb művésze, egyben az elektronikus zenei fesztiválok és klubok legnagyobb aktuális kedvence – produkcióiban a jazz, a folk és a modern zeneszerzés hatásai keverednek az egyre inkább a táncparkettre orientált elektronikus zenében.

A brooklyni csapat, a Big Thief tavaly megjelent, a Dragon New Warm Mountain I Believe in You című anyagával jön a fesztiválra, de ott lesz a Fontaines D.C. csapata is, hogy ismét megőrjítsék a Sziget közönségét. Érkezik Aurora Aksnes, azaz Aurora, akiért fiatalok tömegei őrülnek meg az online térben – a Runaway című dala például hatalmas cunamit indított el, és csak a YoutTube-on eddig 600 millióan töltötték le. A fellépők között van Becky Hill brit énekes dalszerző, az első (és eddig az egyetlen) The Voice UK versenyzője is, aki a brit kislemezlista élére került. Az előadó 2022-ben két Brit Awards-jelölést kapott, köztük az év brit dala a David Guettával közös Rememberért, valamint a legjobb dance-előadásért, amelyet két egymást követő évben, 2022-ben és 2023-ban meg is nyert.

Szintén bejelentkeztek a Szigetre az alternatív elektronikus zene nagymesterei, Artur és Batish, azaz az Artbat, akik a kijevi undergroundból váltak a nemzetközi színtér egyik legkeresettebb előadóivá, illetve a Párizsban alapított L’Impératrice pop/nu-disco csapat is megtáncoltatja jövőre a fesztivál közönségét. A hatalmas bulijairól ismert Crystal Fighters csapata már visszatérőnek számít, akik mindig szívesen jönnek a Szigetre – jövőre sem hagyják ki, továbbá ott lesz Richie Hawtin is, aki a technó műfajának úttörőjeként, valamint az élő performance és a technológia megújítójaként több mint három évtizede az elektronikus zene élvonalában szerepel.

A kedden bejelentett fellépők között szerepel az elektronikus tánczene nagy formátumú képviselője, Honey Dijon is, a Grammy-jelölt ausztrál Dom Dolla, az amszterdami székhelyű ANOTR duó, valamint Tom és Ed Russell walesi elektronikus zenei duója, a DJ Mag Best of British Awardson a „Best Live Act” címet elnyerő Overmono. Ott lesz Nia Archives, a jungle és a drum and bass műfajban utazó angol lemezproducer, DJ, énekes és dalszerző, Eris Drew & Octo Octa, a tizenegy dobosból és kürtösből álló MEUTE, illetve Grandson is. Érkezik a rejtélyes olasz előadó, LIBERATO, aki soha nem fedte fel valódi kilétét, az „afronémet Billie Eilish”-ként emlegetett, a mindössze 21 éves Zoe Wees, valamint a Joker Out nevű, 2016-ban alakult ljubljanai csapat, akik Szlovéniát képviselték a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon, Liverpoolban, és a Yard Act is fellép a Szigeten.

Elton John nagy kedvence, Joesef is színpadra áll, aki minden bizonnyal ízelítőt ad majd az idén megjelent debüt albumáról is. Itt lesz Belgium egyik legfontosabb zenekara, a Warhaus is, a görög származású Argy, de Ellen Allien, a „Berlin-technó királynője” is. Szintén fellép a Szigeten a Fideles, egy olasz duó, és várható a párizsi Chloé Caillet DJ/producer és multiinstrumentalista, a világ leghíresebb klubjainak fellépője is. Visszatér a Nova Twins, érkezik Joost Klein, azaz Joost, valamint Blondshell, azaz a Los Angeles-i énekesnő/dalszerző Sabrina Teitelbaum, akinek idén jelent meg stúdióalbuma. A rockvonalat erősíti és legújabb stúdióalbumát hozza el az amerikai Wednesday, de ott lesz a nyugat-afrikai születésű DJ/producer AMÉMÉ is, továbbá a norvég Dagny és a holland Pip Blom indie-formáció.

Az eddig bejelentett előadókról és a 2024-es Sziget Fesztiválról további információkat a sziget.hu oldalon talál.

(Borítókép: A Sziget Fesztivál Nagyszínpada 2023. augusztus 14-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)