Megrendezte a Barbie-t, majd zsűrielnök lett a világ legfontosabb fesztiválján

2023.12.15. 08:26
Greta Gerwiget, a Barbie, a Lady Bird és a Kisasszonyok rendezőjét választották a 2024-es Cannes-i filmfesztivál zsűrielnökévé. A szervezőbizottság úgy jellemezte az Oscar-díjra is jelölt forgatókönyvírót és rendező munkáit, hogy miközben lebontja a korlátokat, mégis intelligens és humanista marad a történet.

Csütörtökön jelentette be a fesztivál szervezőbizottsága, hogy Greta Gerwiget választották a 2024-es Cannes-i filmfesztivál zsűrielnökévé. Közleményükben úgy fogalmaztak,

Gerwignek sikerül egyesítenie azt, amit korábban összeegyeztethetetlennek ítéltek: művészeti kasszasikereket készít, csökkenti a szakadékot a művészet és az ipar között, a kortárs feminista kérdéseket ügyesen és mélyre ásva tárja fel. Kinyilvánította igényes művészi ambícióját egy olyan gazdasági modellen belül, amelyet úgy használ, hogy közben jobb irányba is tereli.

Greta Gerwig igazán sikeres évet tudhat maga mögött, és ezt a Barbie filmnek köszönheti, amiért Golden Globe-jelölést is kapott. A rózsaszínben úszó Mattel baba filmjének történetével a legtöbb kritikus szerint történelmet írt mint női rendező. A kasszasiker mozi december 15-től már kanapénk kényelméből is megtekinthető az HBO Max felületén.

Gerwig az első női filmrendező, akit a zsűri elnökévé választottak. 

Feladata lesz a fesztivál hivatalos díjainak, az Aranypálmának és az Aranykoszorúnak a kiosztása. Rendezőként ő az első nő, akit megtisztelnek ezzel a feladattal, azonban 40 éves korát illetően nem ő a legfiatalabb, mivel Sophia Loren 31 évesen élvezhette a megtiszteltetést még 1966-ban – írja a The Guardian.

Greta Gerwiget mélyen meghatotta, hogy őt választották a feladatra. 

Cannes mindig is a filmek egyetemes nyelvének csúcsa volt. Megdöbbentő és izgalmas számomra, hogy a Cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke lehetek. Alig várom, hogy lássam, milyen utazások várnak mindannyiunkra

– fogalmazott.