Matthew Perry exe vizsgálatot követel a színész orvosai ellen

2023.12.18. 17:09
Matthew Perry volt barátnője azt akarja, hogy vizsgálják ki a néhai színész orvosainak tevékenységét, miután a boncolásnál kiderült, hogy ketamin-túladagolás okozta a színész halálát.

Az 54 éves színészt október 28-án holtan találták otthonában, egy jakuzziban. A pénteken nyilvánosságra hozott boncolás eredményei szerint a baleseti halál oka a ketamin „akut hatása” volt, egy kórházi minőségű altatószer, amelyet a depresszió kezelésére szolgáló infúziós terápia részeként írtak fel neki – erről az Index is írt korábban. 

Az orvosszakértői jelentésből kiderült: „Perry úr halálában közrejátszott a fulladás, a koszorúér-betegség és a buprenorfin (amelyet az opioidhasználati zavar kezelésére használnak) hatása. A halála utáni vérmintáiban talált magas ketaminszint mellett a fő halálos hatást mind a szív- és érrendszeri túlstimuláció, mind a légzésdepresszió okozhatta".

Az orvosszakértő hozzátette, hogy Perry valószínűleg „öntudatlan állapotba került”, és megfulladt. Nem találtak tompa tárgyi sérülést, és nem gyanúsították bűncselekmény elkövetésével.

Volt élettársa, Kayti Edwards most megszólalt az eredményekkel kapcsolatban, és elmondta, hogy szerinte a férfi illegálisan juthatott ketaminhoz, mivel a legutóbbi tervezett kezelés egy héttel a halála előtt volt.

A nő így nyilatkozott:

A Matthew-val dolgozó orvosok ellen vizsgálatot kellene indítani. Egészen biztos vagyok benne, hogy beszélt egy orvossal. Az utcán nagyon nehéz ketamint szerezni, de egy orvos vagy egy nővér számára nagyon könnyű.

A Jóbarátok című sorozatból is ismert Perry boncolásakor készült toxikológiai jelentésből kiderült, hogy jelentős mennyiségű ketamin volt a szervezetében – ez egy kórházakban használt, erős érzéstelenítő, amellyel gyakran visszaélnek szabadidős céllal. A Los Angeles megyei orvosszakértő jelentése szerint a ketamin szintje 3540 ng/ml volt. Amikor műtét előtt altatják el az embereket, ez a betegeknél az 1000-6000-es tartományban van.

Az orvosszakértői jelentésből az is kiderült, hogy Perrynek ketamint írtak fel egy depresszió és szorongás elleni infúziós terápiás kezelés részeként, és azt minden második nap szedte. Hat hónappal ezelőtt azonban egy új orvosa megpróbálta leszoktatni a vegyszerről, amely kis mennyiségben fogyasztva eufóriát és disszociációt okozhat.

A jelentések szerint utoljára másfél héttel a halála előtt írtak fel neki egy adagot a gyógyszerből. Felvetődött a kérdés, hogy esetleg a ketamint azelőtt vette-e be, mielőtt a jakuzziba szállt, elvesztette a tájékozódási képességét, vagy elájult és megfulladt. A ketamin nagy dózisai hallucinációt vagy eszméletvesztést okozhatnak.

A halottkém megjegyezte, hogy a Perry szervezetében lévő ketamin „nem származhatott a korábbi orvosi infúziós terápiából, mivel a ketamin felezési ideje három-négy óra vagy annál kevesebb”.

A jelentés hozzátette, hogy a bevitel módját nem lehetett meghatározni, de a kábítószer nyomokban megtalálható volt Perry gyomrában, ami arra utal, hogy tabletta formájában vehette be.

Kayti azt is elmondta az outletnek, szerinte számos jel utalt arra, hogy a férfi visszaesett, többek között a közösségimédia-használatának növekedése, és az, hogy „Mattmanként hivatkozott magára, ami szerinte csak akkor fordult elő, amikor be volt tépve.