18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kegyetlen eljárással szabatnak Mickey egér-fület kedvenceiknek az elvetemült gazdik

GettyImages-1297449580
2024.01.14. 12:22
Újabb trend szedi áldozatait, egy Kínában terjedő őrület miatt egyre többen alakíttatják kis kedvenceik fülét Mickey egéréhez hasonlóra. A fájdalmas és felettébb szükségtelen beavatkozás ráadásul nem is illegális, annak ellenére sem, hogy a kutyák és macskák hallása, tájékozódási és kommunikációs képessége is károsulhat a csonkítással.

Az már talán senkit sem sokkol különösebben, ha egy ember szépészeti beavatkozásnak veti alá magát, a száj-, orr-, fül- és mellműtétek mára teljesen általánossá váltak. Természetesen mindenkinek a saját döntése az, hogy mit csinál a saját testével, az viszont már sokkal vitathatóbb, ha valaki mást akar a kedvére szabatni.  

Pedig ennek is egyre nagyobb trendje van, egy vírusosan terjedő beavatkozásnak köszönhetően ugyanis a kutyák és macskák fülét olyanra kerekíttetik le az unalmukban magukkal mit kezdeni nem tudó gazdik, mint Mickey egéré. 

A veszélyes, fájdalmas és legfőképp szükségtelen eljárás még a kutyákra és macskákra nem mindig barátként tekintő Kínában is komoly felháborodást váltott ki, ahol egyre inkább felfelé ívelő tendenciát mutat a gazdik körében a beavatkozás igénybevétele.

Mindez ráadásul még csak komoly zsebbe nyúlást sem jelent az elvetemült állattartók számára, ugyanis az országban már 300 jüanért (14 ezer forintért) elvállalják, hogy levágják a macskák és a kutyák fülét, hogy azok minél inkább a Disney-karakterhez hasonlítsanak. Bármennyire is furcsán hangzik, ez azonban még mindig a jobbik eset...

Különböző online áruházak ugyanis észrevették az ebben rejlő üzleti lehetőséget, és olyan eszközöket kezdtek árulni, amelyek segítségével akár otthon is elvégezhető a testrész csonkítása. 

@pilipaladala I'm Mickey Mouse🐭#cats #cute #mickeymouse #catlover #petlover #fyp ♬ 原聲 - pilipaladala

Hosszú és fájdalmas beavatkozás

Ahogyan az köztudott, a macskák és kutyák számára rendkívül fontos érzékszerv a fül, így annak megcsonkítása is komoly problémákat okozhat. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy

az eljárás komoly fájdalmat és traumát okozhat az állatoknak, károsíthatja hallásukat, és korlátozhatja a tájékozodási és kommunikációs képességüket. 

Hozzáteszik, az ilyen eljárások kegyetlenek és szükségtelenek, mivel nem veszik figyelembe a kutyák jóllétét, hanem egyszerűen divatkellékként tekintenek rájuk. Ez amiatt lehet igazán problémás, mert a kutyák például rendszeresen kommunikálnak testbeszéddel, hogy kimutassák, hogyan érzik magukat, beleértve a fülük mozgását is. Így amellett, hogy stresszt, fájdalmat és kényelmetlenséget okoznak ezek a beavatkozások, az állatok megjelenésének ilyen módon történő megváltoztatása káros lehet a gazda és a kis kedvenc közötti kötődésre is. Ráadásul mivel a kutyák önállóan mozgatják a fülüket, hogy hangot vezessenek a hallójáratukba, így a fül alakjának megváltoztatása rendkívül káros lehet a hallásukra is.

A Mickey egér-fülforma eléréséhez az állatoknak két eljárást kell végigszenvedniük. Először egy félórás műtéten esnek át, amely során érzéstelenítik őket, majd levágják a fül nemkívánatos részét. Ezt követően a második szakaszban, amely már egy formázási fázis, 20–60 napon keresztül igazítják és alakítják a fület, hogy elérje a végső, kívánt formáját. Az eljárás jelenleg még Kínában is ritka a legtöbb kisállatkórházban, de egyre gyakoribb a tenyésztők körében, házilag elvégezve, akik így még több pénz tudnak elkérni a különleges állatokért – írja a South China Morning Post.

Az ázsiai országban egyelőre nem vonatkozik törvényi tiltás a hasonló beavatkozásokra, Európában azonban a legtöbb országban már szabályozzák vagy kifejezetten tiltják a hasonló, fülre és farokra vonatkozó csonkítások elvégzését. 

Figyelem! A következő képsorok felkavarók lehetnek, a megtekintést csak erős idegzetűeknek ajánljuk. 

(Borítókép: Ellen Moran / Getty Images / E+)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport