Vizsgálatot rendeltek el Curtis édesanyjának ügyében

2024.01.21. 12:43
Mulasztás történhetett, ezért vizsgálatot rendel el az OMSZ Curtis édesanyjának ügyében, aki szombaton csaknem három órát várt a mentőkre, majd később mezítláb, köntösben egy műanyag széken hagyta őt bezárt lakása előtt a betegszállító.

Mulasztás történhetett a zenész-előadó Curtis édesanyja ügyében, vizsgálatot rendelt el az Országos Mentőszolgálat – tudta meg a 24.hu

Mint beszámoltunk róla, Széki Attila, azaz Curtis édesanyja rosszul lett szombaton, ezért mentőt kellett hívni hozzá. A 70 éves nőnek magas cukra és lábfájdalma volt, továbbá zavartan viselkedett. Az idős nő három órán át várt, hogy bevigyék a Semmelweis Egyetem sürgősségijére, de abban sem volt köszönet, amikor hazaszállították, ugyanis a nőt mezítláb, köntösben, egy műanyag székre ültetve az ajtó előtt hagyta a betegszállító. Holott korábban Curtisnek azt ígérték, hogy jelzik, ha mehet az anyjáért.

A lap megkereste az Országos Mentőszolgálatot. 

A  dokumentáció alapján az látszik, hogy a kórházba szállítás sürgősségi besorolása a beteg ellátási szükségletének és veszélyeztetettségi szintjének megfelelő volt

– írták válaszukban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai, de azt is közölték, hogy a betegszállítás nem az OMSZ feladata, hanem a feladattal megbízott betegszállító cégé, így az OMSZ-nek a szállítás tényleges végrehajtására és körülményeire nincs ráhatása.

Mulasztás történhetett

A kórház felelőssége a beteg kórházból történő hazaszállításának elrendelése, de a betegszállító cég feladata a betegszállítás emberséges és szakszerű végrehajtása – közölték. 

Azt is megírták a lapnak, hogy a biztosítási jogviszonnyal rendelkezők betegszállítását a tevékenységre engedéllyel rendelkező és finanszírozási szerződést kötött betegszállító szolgáltatók végzik. A betegszállítók tevékenysége pedig rendeletben szabályozott. Ettől függetlenül megértik Széki Tibor felháborodását, „és mivel mulasztás történhetett, az ügyben vizsgálat következik”.