A partiállatok szíve és alakja is hálás a véget nem érő táncmozdulatokért

GettyImages-BD8442-001
2024.01.27. 06:31
Nemcsak a kedvünkre, de a testi egészségünkre is meglehetősen jó hatást gyakorolhat az önfeledt táncolás, így akár egy átbulizott éjszaka is – derült ki egy múlt héten publikált kínai tanulmányból, amely kiemelte, a tánc a fogyási céljainkban és a szívünk egészségének megőrzésében is segíthet. De mennyiszer és milyen táncot a legérdemesebb lejtenünk?

Vannak, akik egész este képtelenek elszakadni a bárpulttól egy buliban, a legtöbbünkkel azonban már legalább egy alkalommal megesett, hogy önfeledten, mindenre fittyet hányva táncolta végig az éjszakát. 

Az igazi partiállatok mindezt akár hetente vagy még sűrűbben megteszik, az elsőre kimerítőnek hangzó szokás ráadásul nem is biztos, hogy az egészséges életmóddal teljes mértékben szembemegy. 

Természetesen az alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy éppen az alváshiány mind-mind ez ellen dolgozik, egy kínai kutatás azonban most a partiállat életmód egészségre gyakorolt pozitív hatásait is kiemelte. 

A tánc ugyanis segíthet a fogyásban, csökkentheti a szívroham kialakulásának kockázatát, és a vérnyomásra is jó hatást gyakorol.

A PLOS One folyóiratban megjelent publikációban a kínai Hunan Egyetem kutatói 646 túlsúlyos és elhízott felnőttet vizsgáltak meg 10 különböző tanulmányban. Az eredmények elemzését követően a szakemberek rámutattak, hogy a legalább három hónapon keresztül tartó, heti egy táncos nap beiktatása javította a testalkatot azáltal, hogy csökkentette a testtömegindexet (BMI), a testzsírszázalékot és a derékbőséget is az elhízottaknál. 

Természetesen a táncot nem feltétlenül a szórakozóhelyek parkettjén lehet csak űzni, a tanulmány azonban kiemeli,

a kreatívabb táncok, mint a jazz és a hiphop nagyobb testzsírvesztést eredményeztek, mint a hagyományosabb balett és a társastánc.

A kilók elvesztése mellett a kutatók arra is rávilágítottak, hogy a tánc csökkentheti az elhízással összefüggő betegségek, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívroham és a szélütés kialakulásának kockázatát is. 

A tánc hatékonyan csökkenti a túlsúlyos és elhízott emberek testzsírszázalékát, és jelentősen javítja a vérnyomást és a szív egészségét. Ráadásul a tánc esetében az élvezeti, mentális egészségre gyakorolt hatás sem elhanyagolható

– mondta Yaya Zhang, a tanulmány szerzője. 

A csapat megjegyezte, hogy bár hasonló mértékű fogyás volt megfigyelhető az aerob gyakorlatok, az erőnléti edzések és a magas intenzitású intervallumedzések során is, a tánc mindegyiknél hatékonyabbnak bizonyult a testzsírszázalék csökkentésében, mivel az egész testet megdolgoztatja. Ráadásul kevésbé okoz fáradtságot, ezért könnyebb űzni, mint más, szintén látható eredményt produkáló edzésformákat.

Ugyan a 45 éven aluliak számára különösen hatékony lehet az elhízással összefüggő betegségek későbbi kivédésében az, ha heti egyszer valahol intenzívebben táncra perdülnek, más tanulmányok az idősek körében is kimutatták az aktivitás pozitív hatásait. 

Az idősek megőrizhetik az önállóságukat 

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy a tánc valóban jótékony mozgásforma lehet, mivel segített az idősebb nőknek javítani az egyensúlyukat, ráadásul hozzájárult ahhoz, hogy hosszabb ideig tudjanak önálló életet élni, másokra való utaltság nélkül

A Scandinavian Journal of Medicine and Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az idősebb nők, akik táncolnak, 73 százalékkal kisebb valószínűséggel szorulnak segítségre olyan rutinfeladatban, mint a fürdés, az öltözködés és étkezés. A szakértők úgy vélik, hogy

a tánc megkönnyíti az idősek mindennapjait azáltal, hogy javítja az egyensúlyérzéket és a gondolkodási készségeket.

A Tokyo Metropolitan Institute of Gerontology tanulmányának elkészítéséhez a kutatók több mint ezer 75 és 84 év közötti nőt követtek nyomon. A nyugdíjasok 16 különböző típusú aktív testmozgást végeztek el a teszt során, amely elemzését követően a szakemberek azt találták, hogy csak a tánc csökkenti annak kockázatát, hogy a nők segítségre szoruljanak az öt legáltalánosabb napi tevékenység során, amelyek a séta, az evés, a fürdés, az öltözködés és a toalett használata.

Így nem marad más tanács: legyen tánc! 

(Fotó: Robert Daly / Getty Images)