Új kedvenc született, már nem a francia nyelv a legvonzóbb Európában

GettyImages-1476481341
2024.02.07. 09:57
Hiába tartozik továbbra is a legromantikusabb és a legszexibb nyelvek közé a francia, egy új kutatás szerint véget ért az uralkodása Európán belül. A Babbel felmérése szerint immáron egy mediterrán ország áll ezen összevetés dobogójának csúcsán – az eredménynek pedig így már nem Párizsban, hanem az örök városban örülhetnek igazán.

Ha romantika, akkor a legtöbb ember eszébe elsőként a filmeknek és a populáris kultúrának köszönhetően jó eséllyel Párizs vagy a francia vidék jut, így az sem meglepő, hogy a különleges hangzású nyelvet a világ legszexibb és legvonzóbb nyelvének is kikiáltották korábban.

Az uralkodás azonban véget ért, vagy legalábbis megszakadt, ugyanis egy friss felmérés szerint az emberek többé nem a francia nyelvet tennék a dobogó legfelső fokára.

Az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Spanyolországból, Olaszországból, Németországból és az Egyesült Államokból származó 6000 válaszadó bevonásával készült új felmérés ugyanis megállapította, hogy napjainkban melyik európai nyelvet tartják a legvonzóbbnak.

A témában az előző, 2017-ben megjelent közvélemény-kutatás francia győzelmét követően most már nem járhattak örömtáncot a Champs-Élysées-n, ugyanis az idei csábítási sorrend

új aranyérmese az olasz nyelv lett.

Mindez azt jelenti, hogy összességében az olasz nyelvet tartják a legvonzóbbnak, ami a résztvevők szerint a „legszexisebb”, a „legromantikusabb” és a „legszenvedélyesebb” is egyben.

A Babbel új kutatása a legvonzóbb nyelv mellett több kategóriában is nyertest hirdetett. Ami a „legközvetlenebbnek” tartott nyelvet illeti, talán nem meglepő módon, a német nyelv lett a nyertes, míg a brit angol elnyerte a „legudvariasabb” elismerés címét. Noel Wolf, a Babbel nyelvésze elmondta, hogy a nyelv hangmagassága jelentős tényező abban, hogy az olasz nyelv a csúcsra tudott jutni.

Az olasz nyelv hangmagasságának emelkedése és esése olyan zenei minőséget teremthet, amelyet csábítónak és vonzónak találnak. Emellett bizonyos fonetikai jellemzők, mint például az r hangok gördülése, jellegzetesek lehetnek az olasz nyelvben, ami számára szintén bájos és vonzó

– idézi a szakembert a Daily Mail.

A felmérés a különböző nyelveket beszélő partnerekkel kapcsolatos attitűdöket is vizsgálta. Az eredmények összesítését követően kiderült, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada (70 százaléka) arról számolt be, hogy úgy érzi, ha párjának más anyanyelve van, akkor az adott nyelv elsajátítása elősegítené a köztük lévő érzelmi és fizikai kapcsolat erősödését. Hiába azonban a nyelvtanulás, a válaszadók többsége a szeretlek szót igazán csak akkor tudja átérezni és átadni, ha azt az anyanyelvén mondja ki.

Európán kívül az ausztrál az úr

A világ más részeiről származó korábbi tanulmányok azonban eltérő eredményt hoztak. Például a 2023-as Highlands Titles Study, amely 1000 amerikai bevonásával készült. Érdekesség, hogy a kutatásban részt vevők válaszai alapján a toplistán csak a hatodik helyet kaparintották meg az olaszok. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy a felmérésnek nem csupán jóval kisebb mintája volt, mint a Babbel kutatásának, de kizárólag amerikaiakra korlátozódott, így csak egy kisebb buborék véleményét tükrözte.

De kik, ha nem az olaszok?

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezett férfiak és nők körében is az ausztrál Angol a legvonzóbb nyelv.

A felmérésben részt vevőket arra is felkérték, hogy határozzák meg, milyen sztereotípiákat társítanak általában bizonyos akcentusokhoz. A legunalmasabb akcentusnak az amerikai közép-atlanti és a New York-i, a legnyugtatóbbnak pedig a kanadai, skót és ausztrál bizonyultak. Szerintük magabiztosnak hangzik, aki bostoni, új-zélandi akcentust beszél vagy németül tud, míg a legintelligensebbnek a nyelvük alapján a britek és szintén a németek tűnnek.

Vannak olyan evolúciós elméletek, amelyek azt sugallják, hogy az emberek vonzónak találják az idegen akcentusokat, mert egzotikusabb génállományt sugallnak, ám mások szerint ez a kulturális elfogultságra vezethető vissza. Az ausztrál akcentus iránti rajongást tehát a híres ausztrál színészekkel, például Chris Hemsworthszel és Hugh Jackmannel lehet összefüggésbe hozni – akiket a People Magazine több alkalommal is a legszexisebb emberek közé választott –, de sokat tehetett az ügyért a legutóbb a Barbie-filmmel taroló Margot Robbie is.

Miért tartjuk vonzónak az egyik nyelvet, a másikat miért nem?

Egy nyelv vonzereje sokszor annak érzékelt értékétől függ, azaz attól, hogy mennyire éri meg az adott nyelvet megtanulni, mennyire hasznos vagy éppen különleges. Például a kínai nyelv értéke egyre magasabb, mivel az ország gazdasági fellendülésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben – írja az Aadimatiq.

További kulcsfontosságú tényezők lehetnek a hellyel kapcsolatos személyes érzéseink. Az olasznál maradva sokat emel a nyelv népszerűségén például az, ha valaki már a saját bőrén megtapasztalta az életérzést, ami Velencéhez, Rómához vagy éppen Nápolyhoz kapcsolódik, az ízek, az ételek és a szűk utcák iránti rajongás pedig a beszélt nyelvet is felértékelik a szemünkben.

Más nyelvek megszeretésében közrejátszik a földrajzi elhelyezkedés is, így az ember anyanyelve bizonyos közeli nyelvek megkedveléséhez vezet. Például egy spanyol valószínűleg nagyra értékeli az olaszt vagy a franciát földrajzi közelségük miatt. Ezzel szemben az olyan nyelvek, mint a thai vagy az orosz, távolinak tűnhetnek, ezért sokkal lehetetlenebbnek tűnik a megtanulásuk is, emiatt pedig hajlamosak vagyunk kevésbé szeretni vagy értékelni ezeket.

Mindezen tényezők ellenére egy nyelv vonzereje teljes mértékben az egyéntől és a nyelvvel kapcsolatos gondolataitól és korábbi tapasztalataitól függ. Lehet, hogy az egyik ember rendkívül vonzónak talál egy nyelvet, míg egy másik, kulturálisan idegenebb személy nem. Tehát a kultúra és egy adott nyelvhez vagy országhoz fűződő személyes kapcsolatunk az, ami miatt egy nyelvet vonzónak vagy éppen kevésbé szerethetőnek azonosítunk.

(Borítókép: Carlo Prearo / Getty Images)