Peren kívül egyezett meg Harry herceg és a telefonját meghekkelő újság

2024.02.09. 18:41
Peren kívül egyezett meg Harry herceg és a Mirror Group Newspapers. A kiadónak „jelentős összegű” kártérítést kell fizetnie a hercegnek, miután újságíróik többször is feltörték annak mobiltelefonját.

Harry herceg 2023 elején indított pert a brit Mirror ellen, mivel annak újságírói éveken keresztül többször is meghekkelték a herceg mobiltelefonját. 

Most peren kívül egyeztek meg a felek, a kiadónak pedig a megállapodás szerint „jelentős összegű” kártérítést kell fizetnie a hercegnek – írja a Sky News.

A megállapodás azt követően született, hogy a Legfelsőbb Bíróság bírója decemberben kimondta, hogy a Mirror Group Newspapers 1996 és 2011 között többször is feltörte a herceg mobilját.

A pénteki meghallgatáson Harry herceg ügyvédje, David Sherborne elmondta, hogy a kiadó most elfogadta, hogy „jelentős összegeket” kell fizetnie a kártérítés és a herceg jogi költségei címén. Harry nem volt jelen a meghallgatáson.

A kiadóval szembeni ügyét a tavalyi adatvédelmi perben „részben bebizonyították”, a bíróságon bemutatott 33 cikkből 15-ről megállapították, hogy hekkelés vagy más jogellenes információgyűjtés eredménye. A keresetének további 115 cikke azonban újabb tárgyalást eredményezhetett volna, ha nem születik egyezség.

Egyes források szerint körülbelül 2 millió font kártérítést kell fizetnie a kiadónak, de hivatalosan egyik fél sem osztja meg ezt az információt.

Feltártuk és bebizonyítottuk azt a megdöbbentően tisztességtelen módot, ahogyan a Mirror hosszú éveken át cselekedett, majd megpróbálta eltitkolni az igazságot. Mindezek fényében ismét felszólítjuk a hatóságokat, hogy tartsák fenn a jogállamiságot, és bizonyítsák be, hogy senki sem áll a jog felett

– nyilatkozta Harry herceg nevében Sherborne.

A hercegen kívül még sokan mások is perlik a kiadót hasonló indokok miatt.