Robert De Niro nélkül lehet, hogy ma már nem is ismernénk Leonardo DiCapriót

GettyImages-1933745693
2024.02.11. 18:52
A mai nap talán a nevét sem ismernénk fel Leonardo DiCapriónak, ha harminc évvel ezelőtt nem sodorja össze az élet Robert De Niróval. A színész ugyanis már akkor, több mint 30 évvel ezelőtt felismerte a fiatal színész tehetségét, akinek jó eséllyel a karrierjét is a megfelelő pályára egyengette. De mégis hogyan?

Manapság már nehéz olyan emberrel találkozni, aki ne ismerné, vagy legalább ne hallott volna Leonardo DiCaprio munkásságáról, filmjeiről – mindez azonban egy másik ikonikus színész közbenjárása nélkül nem biztos, hogy pontosan így alakult volna. 

Még szerencse, hogy az ifjú Leonardo DiCaprio már 30 évvel ezelőtt nagy benyomást tett a kétszeres Oscar-díjas Robert De Niróra, amikor egy film miatt az akkor még teljesen más szakaszban lévő karrierjük keresztezte egymást. 

A 80 éves De Niro már két arany szobrocska tulajdonosa volt, amikor elkezdett dolgozni az 1993-as Ez a fiúk sorsa című filmen, amely az 1950-es években játszódik, és Tobias Wolff 1989-es, azonos című memoárján alapul. A 49 éves DiCaprio, aki akkoriban leginkább az ABC Growing Pains című sitcomjában játszott szerepéről volt ismert, jelentkezett a film egyik karakterének, ám egyáltalán nem Tobias főszerepére, amelyet végül megkapott. Ebben pedig De Niro keze volt jócskán benne. 

Azt mondtam Art Linsonnak, a producernek, hogy ez a gyerek igazán érdekes volt. Nem erőltettem, csak azt mondtam, hogy abban a gyerekben volt valami különleges. Végül Leo kapta a főszerepet

– emlékezett vissza De Niro a People magazin kérésére.

A filmben DiCaprio játssza a 15 éves Tobiast, akinek egyedülálló anyja, Caroline (Ellen Barkin) elviszi őket Washington államba, ahol kapcsolatba kerül Dwight Hansennel (Robert De Niro), aki stabilitást kínál a családnak. Miután Caroline-t feleségül veszi, a baljósabb oldala kerül azonban a középpontba: aljas és sértődékeny, haragját pedig az ifjú Tobyn tölti ki, megalázva és lealacsonyítva minden lépésnél.

Három évvel az alkotás megjelenése után De Niro és DiCaprio egyaránt feltűnt az 1996-os Marvin szobája című drámában Diane Keatonnal és Meryl Streeppel együtt, legutóbb pedig közösen szerepeltek a Megfojtott virágok című 2023-as alkotásban is. A filmet 10 Oscar-díjra jelölték: a legjobb film, a legjobb rendező (Martin Scorsese), a legjobb színésznő (Lily Gladstone) és a legjobb férfi mellékszereplő (Robert De Niro) díját is bezsebelheti.

(Borítókép: Kevin Mazur / Getty Images for Critics Choice)