Iráni családanya lett Németország szépe, és ez nem mindenkinek tetszik

GettyImages-2028791024
2024.02.29. 09:27
Teljesen szembementek a bírák a korábbi évek szempontrendszerével, idén egy iráni származású, építészként dolgozó édesanya lett a Miss Németország szépségverseny győztese. A fizikai tulajdonságokkal szemben idén sokkal inkább a versenyzők személyiségét és cselekedeteit bíráló zsűri döntése persze hatalmas felháborodást keltetett, hiszen a nő sokak szerint sem kinézetre, sem pedig nemzetiségileg nem elég német.

Ha valaki évekkel ezelőtt azt mondja, hogy a szépségversenyek lesznek azok az események, amelyek egy társadalom vagy egy ország felháborodását kiváltják, akkor valószínűleg kinevettük volna az illetőt, mára azonban már nem kerül valaki fejére úgy korona, hogy ne érné a személyét bármiféle kritika. 

Talán mindenki emlékszik még a tavaly júliusi hollandiai szépségkirálynő-választásra, amelyet egy transznemű nő nyert meg végül, megválasztása az egész világon nagy port kavart, de a legutóbb viszonya miatt búcsúzni kényszerülő japán győztes története is bejárta a világsajtót.

Mostanra viszont már nem egyedül ők állnak a célkeresztben, ugyanis

sokak felháborodására Németország szépe idén egy iráni származású édesanya lett. 

Az építészként dolgozó Apameh Schönauer a győzelmét kritizálókat vélhetően csak még jobban feltüzelte, amikor elmondta, hogy szenvedélyesen harcol a nők jogaiért, és segíti a bevándorlókat, hogy be tudjanak illeszkedni. Ez a feladat meglehetősen közel áll hozzá, hiszen mindössze hatesztendős volt, amikor Iránból Németországba költözött a családjával, ahol az első évei keservesen teltek, nehezen tudott beilleszkedni az iskolába, és teljesen elvesztette az identitását – írja a Euronews

Szervezete, a Shirzan (magyarul oroszlán) segíti az elnyomott nőket, és arra bátorítja őket, hogy osszák meg történeteiket és tapasztalataikat, inspirálják és támogassák egymást, hogy teljes potenciáljukat kiaknázhassák.

Felháborodást váltott ki a formabontó rendezés és a döntés

Schönauer győzelme jelentős lépés a 2019 óta zajló Miss Németország szépségverseny életében, ugyanis a megméretés idén sokkal jobban elvonatkoztatott már a fizikai jellemzőkről és a bikiniversenyekről a szépség összetettebb meghatározása felé, amely

a versenyzők személyiségére és cselekedeteire összpontosít.

Az idei döntősök ehhez mérten nem is hasonlítottak egyetlen korábbi szépségkirálynőre sem, akit az ország korábban látott – az egyik induló két és fél éve él donorszívvel, egy másiknak ritka autoimmun betegsége van, és tolószékkel közlekedik. Ráadásul idén a verseny korábbi felső korhatárát is feloldották, idén a legidősebb döntős 42 éves volt. A szervezők szerint mintegy 15 ezer nő jelentkezett a több hónapig tartó versenyre. 

Hiába azonban az új szempontrendszer, az iráni győztes korántsem tett mindenkit boldoggá. Sőt. Ahogyan az a legtöbb társadalmilag kétes megítélésű ügy esetében, úgy a szépségkirálynő-választást követő órákban a közösségi oldalakat is ellepték a gyűlölködő, a döntést megkérdőjelező kommentek, amelyekben a legtöbben a győztes németségét kérdőjelezték meg, és hiányolták a korábban megszokott szépségideálokat, amelyek a népüket jellemzik. 

(Borítókép: Apameh Schönauer a színpadon áll és ünnepli a Miss Germany 2024 cím elnyerését. A Miss Germany verseny döntőjét 22. alkalommal rendezik meg az Europa-Park Rustban. Fotó: Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images)