Feljelentették J.K. Rowlingot

2024.03.08. 15:50
Egy hírolvasó – aki egyúttal transz nő – beperelte J.K. Rowlingot az Egyesült Királyságban, mert az írónő folyamatosan férfiként hivatkozott rá. Rowling transzgender nézetei miatt nem először kerül bajba, de most sem ijedt meg a vádaktól, és áll a per elébe.

Nemrég számoltunk be arról, hogy J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek írónője elég keményen beleállt a transzokba – már nem először –, és az X-en kelt ki magából, amikor a Sky News és a The Guardian is csak simán nőként hivatkozott egy transz nőre. Az írónő nemes egyszerűséggel annyit mondott, hogy „elegem van ebből a sz*rságból, ez nem egy nő!” Ugyanis szerinte a transzokat simán csak nőként vagy férfiként kezelve a bűnügyi statisztikák használhatatlanná válnak, ha az erőszakos bűncselekményeket, amiket férfiak követnek el, női bűncselekményként könyvelik el. „Ezek nem a mi bűneink” – tette hozzá az írónő.

Egy szerdai interjúban India Willoughby – az Egyesült Királyság első transznemű hírolvasója – kikelt magából, hiszen Rowling rendszerint férfiként szokott rá hivatkozni. 

J.K. Rowling határozottan bűnt követett el. Én nő vagyok jogilag. Ő tudja, hogy én nő vagyok, és férfinek nevezett

– mondta Willoughby, aki szerint nem normális az írónő genderkritikus látásmódja. A hírolvasó szerint a nemi identitás egy „védett tulajdonság, amit az Egyesült Királyság már két törvényben is rögzített”. Úgyhogy jelentette az esetet a rendőrségen, és akár bűncselekményként, akár gyűlöletbeszédként kezelik, szerinte ez mindenképp bűncselekmény. „Kitweetelte ezt a 14 millió követőjének” – méltatlankodott Willoughby.

A Variety megkereste az angliai rendőrséget, ahová befutott a feljelentés. A rendőrség mindössze annyit közölt a sajtószóvivőjén keresztül, hogy

március 4-én, hétfőn érkezett hozzánk panasz egy közösségi médiás bejegyzésről. Jelenleg arra várunk, hogy részletesebben beszéljünk a panasztevővel.

Rowling nem reagált a lapnak, viszont X-en már annál bőbeszédűbb volt: „nem csupán egy tisztán nyerhető ügyem van India Willoughbyvel szemben rágalmazás miatt, de India olyan megszállottan célba vett engem az elmúlt néhány évben, hogy az már a zaklatás jogi kategóriáját is kimerítheti” – posztolta az írónő. Elmondta továbbá, hogy a bíróság előtt is simán felvállalja majd a véleményét, miszerint India egy nárcisztikus férfi, aki önértékelési zavarokkal küzd. „Nincs olyan törvény, amely arra kényszerítene bárkit, hogy úgy tegyen, mintha elhinné, hogy India egy nő” – hangsúlyozta Rowling.