A Tesla otromba autójáért áll sorban a sztárvilág

GettyImages-2004268063
2024.03.16. 06:48
A hírességek körében sem érdemes lemaradni az aktuális trendekről, az A listás sztárok a legnépszerűbb autókra is azonnal lecsaptak. Így volt ez a Tesla különös monstrumával, a Cybertruckkal is, amelyet Justin Bieber, Kim Kardashian, Serena Williams és Lady Gaga is beszerzett már. Európa viszont kivár.

A Tesla Cybertruck kétségkívül napjaink egyik legmegosztóbb autója. Vannak, akik rajonganak az innovatív formájáért, míg mások nevetségesnek tartják azt, hogy valaki képes erre bármennyi pénzt is szánni. Persze egyelőre nem juthat hozzá akárki Elon Muskék csúcskategóriás monstrumához, a tengerentúlon előrendelés után is több hónapig várhat a vevő, ha kiperkálta érte a megközelítőleg 100 ezer dolláros (36 millió forintos) vételárat.

Ám ez nem riasztja vissza a különlegességek és a luxus iránt rajongó hírességeket, akik természetesen az elsők között csaptak le a Tesla pick-upjára. A drága óráktól a kígyóbőr kézitáskákig ezek a rongyrázó celebek a luxuscikkek megszállottjai, így ezúttal sem maradhattak ki, és a különös villanyautó rajongótáborának első sorába be is ültek. 

A híres teniszező, Serena Williams, a filmrendező Spike Lee, Kim Kardashian, Hayley és Justin Bieber, Pharell WIlliams, valamint Bad Bunny is azok közé tartozik, akik már a futurisztikus elektromos autó tulajdonosai.

Mindez érthető, hiszen általában az olyan termékek válnak státuszszimbólummá, amelyekre az emberek igazán felkapják a fejüket. A Tesla autója pedig kétségkívül ilyen. 

A Cybertruckot úgy hirdetik, hogy lehetőséget ad a fogyasztóknak, hogy a luxus ölében lovagoljanak, és mivel a hírességek továbbra is vásárolják a járművet, Musk már az X-en is kifejtette a véleményét azokról, akik az ő autóit választják.

„Egyértelműen remek ízlésük van!” – írta a Teslaconomics bejegyzésére reagálva, melyben Lady Gagáról, Jay Lenoról és Beyoncéról is volt látható tartalom a különleges autóval, a hozzá írt szöveg pedig azt hirdette, hogy ezek a hírességek olyan hatáskörrel rendelkeznek, amely ezt az autót a legdögösebbé teszi.

A Teslának nem kell reklámoznia, mert ezek az emberek megteszik helyettük

– vélekedtek.  

Ebben igazuk is lehet, ugyanis az autó iránt olyan nagy a kereslet, hogy a vásárlók akár képesek a kiskereskedelmi értékének a kétszeresét is kifizetni: az egyik korábbi tulajdonos 245 ezer dollárt (88,6 millió forintot) kapott a 102 ezer dollárért vásárolt négykerekűjéért.

Ebben a cikkben több kép is látható a különleges autóban utazó hírességekről. 

Lehet, hogy sosem érkezik Európába a monstrum

Hiába azonban a hatalmas felhajtás a tengerentúlon, Magyarországon, sőt egész Európában aligha találkozhatunk majd a különleges autóval hétköznapi forgalomban. Ennek több oka is van. Az első az, hogy az európai biztonsági szabványok nem teszik mindezt lehetővé, ugyanis a Cybertruck rozsdamentes acélból készült teste túl vékony ahhoz, hogy ellenálljon az ütéseknek, ami azt jelenti, hogy nem felel meg a jelenlegi európai biztonsági előírásoknak. Ráadásul nehéz jármű, amely helyenként problémás lehet, mert már nem vezethető a sima, B kategóriás jogosítvánnyal, így jóval kevesebben lennének olyanok, akik megfelelő papírokkal rendelkeznek ehhez.

A Tesla szuperjárműve ráadásul nem felelne meg az Európai Unió gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó biztonsági és védelmi előírásainak sem, az alapszerkezetében jelentős módosítására lenne szükség a jóváhagyáshoz. Ráadásul ezek a dokumentumok 3,2 milliméteres lekerekítést írnak elő a kiálló részeken, ami a négykerekű esetében szintén nem adott.

Ugyancsak komoly probléma, hogy a Cybertruck NACS-töltőporttal van felszerelve, ez a szabvány pedig nem kompatibilis az európai töltési infrastruktúrával. A Teslának az európai szabványokhoz kell igazítania az autót, és annak megfelelő CCS2-töltőporttal felszerelt változatot kell kínálnia a vállalatnak. A gyártó a hírek szerint egy éven belül dönthet arról, hogy Európában is piacra szándékozik dobni a luxusjárművet, vagy sem.

A Tesla Cybertruck 2023 novembere óta kapható az Egyesült Államokban, de a gyártás korlátozott.

 (Borítókép: NNehring / Getty Images Hungary)