A rákkal küzdő III. Károly lemondta a család hagyományos húsvéti ebédjét

GettyImages-1233980062
2024.03.31. 10:02
Továbbra is aggódnak a brit uralkodó, III. Károly egészségéért, a daganatos megbetegedéssel diagnosztizált király ugyanis lemondta a család hagyományos húsvéti ebédjét. Ennek azonban a királyi családhoz közel állók szerint nincsen köze ahhoz, hogy romlott volna az állapota, csupán nem szeretnék leterhelni. Viszont a vasárnapi istentiszteleten ott lesz.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Buckingham-palota még február 5-én jelentette be, hogy Károly királyt rákkal diagnosztizálták. Mint akkor közölték, nem prosztatarákról van szó, és hamarosan megkezdik a betegség kezelését. Bár az uralkodó a papírmunkákat az elmúlt időben is ellátta, a különböző eseményeken a királyi család más tagjai, köztük Kamilla királyné és Vilmos herceg helyettesítették.

Az aggódó briteknél több pletyka is szárnyra kapott, miután kiderült, hogy a király ezúttal a betegsége miatt nem ad otthont a hagyományos húsvéti családi összejövetelnek sem,

azonban a családhoz közel álló informátorok szerint komoly aggodalomra még sincs ok.

Olyannyira, hogy a király húsvét alkalmából az előzetes tervek szerint saját lábán sétál majd be a windsori Szent György-kápolnába, hogy részt vegyen az istentiszteleten. Az uralkodó, aki jelenleg rákkezelésben részesül, ezúttal elővigyázatosságból nem ad otthont a húsvéti ebédnek – erősítette meg a Buckingham-palota a BBC szerint. 

A 75 éves Károly egészségét szem előtt tartva várhatóan felesége, Kamilla királynő mellé ül majd a kápolnában, távol a gyülekezettől, elővigyázatosságból pedig várhatóan a korábbiaknál jóval kevesebben lesznek csak jelen. Ennek ellenére érthető, hogy a sajtót foglalkoztatja az ügy, ugyanis 

az istentisztelet III. Károly első nyilvános megjelenése lesz közel két hónap után.

Legutóbb február elején látták, amint Kamillával templomba tartott a norfolki Sandringhamben, a szakértők szerint az újabb nyilvános megjelenés pedig vélhetően azt jelenti, hogy a király egészségi állapota nem romlott az elmúlt időben. A hét elején a király „nagy szomorúságáról” beszélt, amiért lemaradt a hagyományos nagycsütörtöki istentiszteletről, amelyen helyette Kamilla királyné vett részt.

Annak ellenére, hogy a vasárnapi eseményen a király megjelenik, lesz hiányzó: a jelenleg is rákkezelést kapó Katalin hercegné és a férje, Vilmos herceg nem lesz ott a kápolnában. A walesi hercegné a múlt héten jelentette be, hogy ő is daganatos megbetegedéssel küzd, amely azonnali kezelést igényel. 

Egyelőre sem a király, sem Katalin betegségének típusát nem árulták el.

(Borítókép: Jonathan Brady – WPA Pool / Getty Images)