A világ legidősebb férfija elárulta a hosszú élet titkát

2024.04.08. 14:13
A hosszú élet titkát ugyan a tudósok évtizedek óta kutatják, néhány kisebb áttörés ellenére sem tudjuk még ma sem, miért lehet az, hogy valakinek 50 év sem adatik meg, míg mások vígan eléldegélnek 100 éves korukig. Vagy akár tovább is, hiszen nem egy emberről hallani aki jócskán túlszárnyalja ezt is. Ilyen az a több mint 111 esztendős férfi is, aki a Guinness újdonsült rekordere. De minek köszönheti mindezt?

Ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, egy hónappal a 115. születésnapja előtt meghalt Juan Vicente Pérez, a világ legidősebb férfija. A hírt a Guinness Világrekordok közölte múlt szerdán, a 114 éves korában elhunyt venezuelai csúcstartó még 1909. május 27-én született.

A rekordokat számontartó szervezet címe azonban természetesen a halálhírt követően sem maradt sokáig gazdátlan, Pérez után pedig immáron egy brit a világ legidősebb élő férfija.

A cím birtokosa nem más, mint

a 111 éves és 226 napos angol John Alfred Tinniswood. 

Az ilyen szép kort megélők kapcsán persze azonnal felmerül a kérdés, mégis mi a titka annak, hogy egészségben ennyi évet megéltek, örök érvényű igazság azonban természetesen ebben sincsen. Az újdonsült rekorder szerint a legfontosabb a mértékletesség, de azért heti egyszer az angolok kedvence, a fish and chips is bekerül a menüjébe. 

Ha túl sokat iszol, túl sokat eszel vagy sétálsz, az nem jó. Ha valaki túl sokat csinál bármiből, végül szenvedi fog. Ezenkívül minden a szerencsén múlik

– nyilatkozta a férfi a plakett átvételekor, majd hozzátette, nem dohányzik, és alkoholt is csak nagyon ritkán fogyaszt. 

Tinniswood az északnyugat-angliai Liverpool városában, 1912. augusztus 26-án látta meg a napvilágot, így mind a két világháborút átélte, de túlélte a spanyolnáthát, majd a koronavírus-járványt is. A legidősebb férfi címe mellett egy másikkal is büszkélkedhet, hiszen ő második legidősebb II. világháborút túlélő veterán is.

A férfi egész életében a jelenleg a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool labdarúgócsapatának szurkolója volt, ami pedig külön érdekesség, hogy a klub mind a 19 bajnoki címét és mint a nyolc FA-kupa győzelmét láthatta. Az egyébként dédapa Tinniswood jelenleg az angol tengerparti kisváros, Southport egyik idősotthonában lakik. Katie Howard, az otthon vezetője azt mondta a BBC-nek, hogy megtiszteltetés gondoskodni Tinniswoodról, hiszen egy „elképesztő egyéniség, akinek még megannyi történetet kell elmesélnie”, fejben pedig továbbra is nagyon tiszta, „nagyon szeret újságot olvasni és rádiót hallgatni”.

A világ legidősebb élő nője a 117 éves Maria Branyas Morera, aki Spanyolországban él.