Nemsokára bárki megveheti a néhai Diana hercegné ruháit

2024.04.14. 16:26
A néhai Diana hercegné különleges ruhadarabjai kerülnek kalapács alá egy júniusi írországi árverésen. Olyan ruhadarabokat lehet megvásárolni, amelyeket a királyi család egykori tagja estélyeken, operában vagy királyi körutakon viselt. A bevétel nagy része egy jótékonysági szervezet kasszáját gyarapítja majd.

Mind tetteiben, mind divatválasztásaiban szembeszállt a királyi családok korlátaival, és olyan időtlen örökséget hagyott maga után, amely generációkon átível – tartja a néhai Diana hercegnéről a Los Angeles-i székhelyű Julien’s Auctions aukciósház, amelynek közelgő árverésén a hercegné ruhái szerepelnek. Az eseményen Catherine Walker divattervező eddig nem látott terveire is le lehet csapni – írja a Daily Mail

A néhai walesi hercegné időtálló ruhái, köztük egy Catherine Walker ruha és egy Philip Somerville által tervezett kalap is ott lesznek az idén nyárra tervezett árverés darabjai között. 

Az árverés bevételének egy részét az Egyesült Királyság Muscular Dystrophy UK nevű, vezető jótékonysági szervezetének ajánlják fel, amely izomsorvadásos és izomgyengüléses betegségben szenvedőknek segít.

A Christie’s 1997-es, történelmi jelentőségű jótékonysági árverésének nyomdokain haladva koktél- és estélyi ruhák, valamint szoknyák, cipők és egyéb kiegészítők kerülnek kalapács alá. A Los Angeles-i székhelyű Julien’s Auctions egy kiállításon mutatja be a ruhadarabokat, majd június 27-én az írországi The Museum of Style Iconsban tartja meg az árverést. 

  • Diana hercegné fényképeken többször szereplő ruhái közül is el lehet csípni néhányat, például egy Murray Arbeid ruhát, amelyet 1986-ban kétszer is viselt: Az operaház fantomjának premierjén és Konstantin görög király Claridge’sben tartott vacsoráján. De a néhai hercegné Lord Snowdon 1997-es jótékonysági árverésén is ezt a darabot viselte. A becsült értéke 200-400 ezer dollár (74 millió forint körüli összeg). 
  • Szintén felajánlottak egy pár élénkzöld, Kurt Geiger szatén estélyi cipőt, amelyet Diana 1993-ban egy állami banketten viselt a Dorchester Hotelben – és amelyért 2-4 ezer dollárt (700-800 ezer forint körüli összeget) lehet kérni.
  • Ugyancsak 200-400 ezer dollárra becsülik azt a Victor Edelstein tervezte csipkés estélyi ruhát, amelyet a hercegné 1987-ben Németországban viselt.
  • Szerepel majd az árverésen egy többszínű, széles karimájú kalap is, amelyet a királyi család 1985-ös ausztráliai királyi körútja során viselt a hercegné, értéke pedig 10-20 ezer dollárra (3-4 millió forintra) becsülhető.

Az aukciót szervező Julien’s Auctions szerint „Diana talán hercegné volt, de vonzereje egy hollywoodi sztáréval vetekedett”. Úgy vélik, öröksége ezeken a ruhákon keresztül él tovább. 

A lap azt írja, hogy Diana divatérzéke sosem ment ki a divatból, és jellegzetes megjelenése még a tervezők új generációját és 2023-as őszi-téli kollekcióit is megihlette. Köztük a francia Jacquemus márkát, amelynek új kollekciója modern formában tiszteleg Diana előtt.