Valóban kiváltságokkal jár a szépség?

GettyImages-1283955441
2024.04.17. 12:38
Nemcsak a párkeresésben, de egy állásinterjún vagy egy előléptetés során is előnyt jelenthet az, ha mások szépnek tartanak, ami pedig a legfontosabb, ez a fizetésben is megmutatkozhat. Persze ennek hátrányai is lehetnek, amelyek nem minden esetben érintik egyenlően a nőket és a férfiakat. De milyen előnyökkel jár a szépség, és mi miatt nem érdemes irigykedni?

Azt már bizonyára temérdek alkalommal hallhatta mindenki, sőt a saját bőrén is tapasztalhatta, hogy a szépség mindenkinek mást jelent. Legyen szó öltözködésről, ház- vagy éppen autóvásárlásról, mindannyian mást találunk szépnek – ahogyan mindenki más személyhez vonzódik, és más külső tulajdonságokat talál vonzónak. 

Bár a szépség szubjektív dolog, temérdek kutatás irányult arra, hogy meghatározzák, mely arcok azok, amelyek a legtöbbek számára szépek, és mik azok a fizikai jellemzők, amelyektől a legtöbb ember elalél. A tudomány azt mutatja, hogy az emberek

A MAGAS ARCCSONTOT, A TELTEBB AJKAKAT, A NAGY SZEMEKET – A NŐK ESETÉBEN VÉKONY, MÍG A FÉRFIAKNÁL NAGYOBB ÉS SZÉLESEBB ÁLLAT –, VALAMINT A SIMA BŐRT, A FÉNYES HAJAT ÉS AZ ARC SZIMMETRIÁJÁT IS A SZÉPSÉGHEZ KÖTIK, AZAZ VONZÓNAK ÉS SZIMPATIKUSNAK TARTJÁK

– legyen szó romantikus szándékról vagy egy egyszerű kérdés feltevéséről az utcán. Persze azt, hogy másokat hogyan ítélünk meg, a kultúra és a normák is alakítják, ezek a szakemberek szerint azonban csak bizonyos mértékig befolyásolnak bennünket.

Ezek fényében nem meglepő, hogy a szépségápolási piac folyamatosan növekszik a kisebb, 2020-as visszaesést követően, 2023-ban pedig már elérte a 430 milliárd dolláros bevételt is a McKinsey legutóbbi jelentése szerint. A tökéletes smink vagy bőrápolás iránti rajongást is a közösségi médiában megjelenített, tökéletesnek kikiáltott arcok hatása lobbantotta lángra, amit csak tovább fokoztak a különböző alkalmazások és filterek, amelyek még inkább az aktuális szépségideálhoz simítják a felhasználók arcát.

A szépség tényleg kiváltság

Abból kifolyólag, hogy az emberek előbb szólítják le az utcán is azokat, akiknek vonzóbb az arca, már sejthető, hogy a szépségnek bizony máshol is hasznát veheti az, aki szerencsésen illeszkedik az ehhez társított paraméterekhez. 

Ennek egyik legfontosabb vetülete az lehet, hogy a mai kiélezett munkaerőpiacon a szépség előnyei szemmel láthatók. Számos tanulmány kimutatta, hogy a vonzó egyének tulajdonképpen szépségbónuszban részesülnek, hiszen gyakori, hogy magasabb fizetést kapnak, mint a kollégáik. Egyes jól fizető szakmák persze alapból a szépség köré épülnek (például a show-biznisz), de ami ennél is meglepőbb, hogy a szépség szinte bármilyen munkakörben pozitív kognitív torzítást, úgynevezett haloeffektust eredményezhet. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy 

A szép egyéneket következetesen intelligensebbnek és jobb vezetőnek gondolják, ami befolyásolja a pályájukat és a lehetőségeiket is.

Ráadásul a kinézetük miatt nagyobb valószínűséggel profitálnak az emberek bizalmából, ami megkönnyíti számukra a kinevezések kiharcolását vagy az üzleti megállapodások megkötését. A szépnek tartott személyekről ugyanis azt gondolják, hogy egészségesebbek, és/vagy több pozitív társadalmi interakciót folytattak múltjukban, ami szintén befolyásolhatja a megbízhatóságukat.

Olyannyira, hogy ezt a kutatások eredményei is megerősítik, azaz

a szép egyéneket valóban megbízhatóbbnak tartják, amiből szintén nagyot profitálhatnak. 

A tényleges viselkedés vizsgálatakor azonban ez már nem ennyire egyértelmű, ugyanis a vonzó egyének nem megbízhatóbbak, mint bárki más. Más szóval, a megbízhatóságot a jó öreg egyéni értékek és a személyiség befolyásolja, amelyek nincsenek összefüggésben azzal, hogy valaki hogy néz ki. 

A hétköznapi tapasztalataink miatt azt gondolnánk, hogy szépségükből a nők különösen képesek profitálni, azonban a nemek között még sincs ekkora különbség, ha a szépségről és az azzal járó előnyökről van szó. A már fentebb említett szépségbónusz meglétét ugyanis korábban a férfiaknál és a nőknél is megfigyelték. Mindazonáltal gyanítható, hogy a nők, akikről általánosságban úgy gondolják, hogy magasabb fokú szociális és érzelmi intelligenciával rendelkeznek, jobban meg tudják határozni partnereik megbízhatóságát, a külsejüktől függetlenül – ezt azonban eddig nem sikerült bizonyítani.

Árnyoldala is van

Persze a temérdek lehetséges előny mellett árnyoldalai is vannak annak, ha valakit szépnek tartanak. Például hiába tartják jobb vezetőnek a vonzó férfiakat, a szexista előítéletek a vonzó nők esetében az ellenkező hatást érhetik el, így kevésbé valószínű, hogy felveszik őket vezetői pozícióba vagy tekintélyt igénylő munkákra – elég csak a Doktor Szöszi című filmek cselekményére gondolni… Ráadásul egy tanulmány a féltékenységet is kiemeli: egy azonos nemű személy által készített interjút követően kisebb valószínűséggel fognak felvenni egy állásra, ha úgy ítélik meg, hogy vonzóbbak vagyunk, mint akivel beszélgettünk.

Ami még aggasztóbb, ha valaki szép vagy jóképű, az árthat az orvosi ellátásának is. Hajlamosak vagyunk ugyanis a jó megjelenést az egészséghez kötni, ami azt jelenti, hogy a betegségeket gyakran kevésbé veszik komolyan azok, akik szépnek tartják magukat, vagy mások őket. Amikor például embereket kezelnek fájdalommal, az orvosok általában kevésbé törődnek a vonzóbb emberekkel, mivel a kinézetük miatt úgy tűnhet, hogy kevésbé szenvednek, mint mások.

A szépség buborékja emellett rendkívül magányos lehet. Egy 1975-ös tanulmány például azt találta, hogy az emberek hajlamosak nagyobb ívben kikerülni egy szépnek tartott nőt egy ösvényen, mint azokat, akiket nem tartanak vonzónak. Emögött az állhat, hogy a vonzalom azt az érzést válthatja ki másokból, hogy nem tudják megközelíteni úgysem az ilyen személyeket, így nem is próbálkoznak kapcsolatba lépni velük. Érdekes módon az OKCupid online társkereső webhely nemrégiben arról számolt be, hogy a legszebb profilképű emberek kisebb valószínűséggel találnak partnert, mint azok, akiknek furcsa és kevésbé tökéletes képei vannak, mivel így kevésbé tartják dominánsnak a potenciális párjukat.

(Borítókép: Harbucks / Getty Images Hungary)