2024. június 17. 15:00 ÉLŐ
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Durva kritikákat kapott Cate Blanchett, de nem egy szerep miatt

2024.05.26. 14:05
Cate Blanchett mindig is öntörvényű nő volt, aki nem félt véleményt mondani semmilyen témában. Nem meglepő hát, hogy Cannes-ban is felemelte a hangját, mégpedig a menekültek védelmében. Ám beszédét egyesek kikezdték.

Amint azt a Index is megírta, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatták a Pletykák című filmet, amit tavaly Magyarországon forgattak Cate Blanchett főszereplésével. 

Érzelmes mondatok

Az 55 éves ausztrál színésznő egy ENSZ-rendezvényen szólalt fel Cannes-ban, ahol saját jószolgálati nagykövetként eltöltött idejéről beszélt; valamint a menekültválságról és arról is, hogy a maga módján próbálja népszerűsíteni és segíteni azokat a filmeseket, akik számkivetettként alkotnak – írta meg a Marie Claire.  

Fehér vagyok, kiváltságos vagyok, középosztálybeli vagyok, és azt hiszem, azzal is meg lehet vádolni, hogy van egy kis megváltókomplexusom, de hogy őszinte legyek, a menekültekkel való találkozásaim teljesen megváltoztatták a világról alkotott látásmódomat, és ezért hálás vagyok. Szeretnék párbeszédet folytatni ezekkel az emberekkel, akik közül jó néhányan rendkívüli személyiséggel bírnak, kreatívak, tehetségesek, és elképesztő meglátásaik vannak

– mondta Blanchett.

Egyetlen kitétellel van baj

Ez teljesen rendben is van, mondhatná minden jóérzésű ember. Egy bökkenő akad csupán a nemes gondolatok között, hogy

a színésznő középosztálybelinek titulálta magát, noha vagyona mintegy 95 millió dollárra tehető (átszámítva Ez több mint 33 milliárd forint).

A Pew Research Center szerint a középosztályba sorolt amerikai háztartások éves jövedelme 2020-ban 90 131 dollár (kb. 32 millió forint) volt, vagyis a kétszeres Oscar-díjas színésznő a legkevésbé sem tartozik a középosztályba. 

A közösségi oldalakon ezért többen is bírálták, akadt, aki igen gúnyosan reagált Blanchett kijelentésére.

  • „Elszakadt a valóságtól” – írta egy ember.
  • „Cate Blanchett »középosztálybeli«... én pedig zsiráf vagyok” – viccelődött más.
  • „Ha ő középosztály, kik a gazdagok?” – tette fel a kérdést egy felhasználó. 

Valaki pedig ezzel a szójátékkal operált: „Are U in the middle class? Kiss my ass!” – ami magyarul nem rímel, de nagyjából úgy fordíthatjuk: „Ha te középosztálybeli vagy, csókold meg a fenekem!”. 

Azért volt, aki Cate Blanchett védelmére kelt, mondván, 

talán ausztráliai „középosztálybeli” származására és neveltetésére hivatkozott.

Ő maga nem reagált a bírálatokra, talán úgy gondolja, letett már annyit az asztalra színészként és aktivistaként is, hogy mondanivalójának lényegére figyeljen a világ.