Az üzbég származású New York-i prostituáltról szóló film vitte el az Arany Pálmát

2024.05.25. 21:15
Sean Baker Anora című filmje nyerte az Arany Pálma-díjat a 77. cannes-i filmfesztivál záróceremóniáján szombaton. Az alkotás egy üzbég származású New York-i prostituált és egy orosz oligarcha luxuslakásban élő fia közötti szenvedélyes viszonnyal indul.

Múlt hét kedden kezdődött a 77. cannes-i nemzetközi filmfesztivál, amelynek hivatalos programjában 22 film versenyezhetett az Arany Pálmáért. A rendezvényen a hollywoodi sztárok valamennyi generációja képviseltette magát, Meryl Streeptől kezdve az olyan feltörekvő csillagokig, mint Anya Taylor-Joy vagy Barry Keoghan. 

Május 25-én, szombaton a cannes-i nemzetközi filmfesztivál záróeseményeként kiosztotta a Greta Gerwig rendezőnő által vezetett zsűri a versenyprogram díjait. Az Arany Pálma-díjat Sean Baker Anora című filmje nyerte el – írja a Deadline

Sean Baker független amerikai filmes thrillere egy üzbég származású New Yorki-i prostituált és egy orosz oligarcha luxuslakásban élő fia közötti szenvedélyes viszony egyszerű történeteként indul, majd miután a fiú szülei Moszkvában tudomást szereznek a fiatalok kapcsolatáról, a film valódi akcióvígjátékká és amerikai road movie-vá alakul át.

A zsűri tagjai Ebru Ceylan török forgatókönyvíró és fotóművész, Lily Gladstone amerikai színésznő, Eva Green francia színésznő és Nadine Labaki libanoni rendező és forgatókönyvíró, valamint Juan Antonio Bayona spanyol rendező és forgatókönyvíró, Pierfrancisco Favino olasz színész, Kore-eda Hirokazu japán rendező és Omar Sy francia színész és producer voltak. 

A verseny díjai: 

  • Arany Pálma: Anora című film, Sean Baker rendező
  • Grand Prix: All We Imagine As Light című film, Payal Kapadia rendező
  • A zsűri díja: Emilia Pérez 
  • Legjobb rendező: Miguel Gomes, Grand Tour című film
  • Különdíj: The Seed Of The Sacred Fig című film, Mohammad Rasoulof rendező
  • Legjobb színész: Jesse Plemons, Kind Of Kindness című film
  • Legjobb színésznő: Adriana Paz, Zoe Saldana, Karla Sofía Gascón, Selena Gomez, Emilia Pérez
  • Legjobb forgatókönyv: Coralie Fargeat, The Substance című film
  • Arany Kamera: Armand című film, Halfdan Ullmann Tøndel rendező
  • Arany Pálma (rövidfilm): The Man Who Could Not Remain Silent, Nebojsa Slijepcevic rendező

Az egyik nyertes film Irán jelenlegi politikai viszonyait tükrözi

Cannesban különdíjat nyert Mohammad Raszulof új filmje. A The Seed of the Sacred Fig Irán jelenlegi politikai viszonyait tükrözi. A történet szerint amikor Teheránban tüntetések törnek ki, egy vizsgálóbíró fegyvere váratlanul eltűnik. Korábban összetartó családjában mérgező légkör alakul ki, és a férfin elhatalmasodik a paranoia. 

A filmet Magyarországon a Cirko Film forgalmazza majd. Egyelőre nincs hivatalos magyar címe, a fesztiváltudósításokban A szent füge magja és A vadfüge magjai címen is hivatkoznak rá.

Mohammad Raszulof rendezőre börtönbüntetés és korbácsolás várt Iránban, ahonnan kalandos módon sikerült elszöknie. Csütörtökön már Cannes-ban volt, pénteken a fesztivál versenyprogramjában került sor új filmje, a The Seed of the Sacred Fig premierjére.