2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Milliókért kelhet el III. Károly kerámiaszobra

2024.05.27. 16:44
Hamarosan új gazdára találhat a szobor, amit még az egyetemen készített III. Károly, ám ez idáig egy kanadai férfi őrizte ereklyeként. A becslések szerint akár közel 4 millió forintot is érhet.

A jelenleg 76 éves, kanadai Raymond Patten évtizedekig őrizte azt a kerámiakecskét, amelyet még a nagynénje ajándékozott neki a 21. születésnapjára. A tárgyhoz ráadásul egy különös történet is fűződik,

mivel anno III. Károly készítette egy iskolai projekt keretében, amikor még a Cambridge-i Egyetemen tanult.

Úgy tudni, ez az egyetlen ismert szobor, ami a királyhoz köthető. A szakértők szerint valószínűleg a walesi királyi ezred kecske-kabalaállatát kívánhatta ábrázolni. Az akkor még herceg Károly 1967-ben érkezett Cambridge-be, ahol régészetet, antropológiát és történelmet tanult. Ő volt az első trónörökös, aki diplomát szerzett.

Mint kiderült, Patten nagynénje szakácsként dolgozott az iskola konyháján, és személyesen ismerhette az uralkodót akkoriban, bár az rejtély, hogyan kerülhetett hozzá a tárgy. A férfi ugyanakkor úgy döntött, kész megválni a szobortól, ami ritka műtárgynak minősül. Hogy továbbadjon rajta, felkereste a Hansons Auctioneers aukciósházat, akiknek köszönhetően a kerámiakecskét a jövő hónapban, június 4-én bocsátják árverésre az angliai Staffordshire-ben.

Egész életemben nagy becsben tartottam a kecskét. A nagynéném, aki 87 évesen hunyt el, 1993-ban, Cheshire-ben, a cambridge-i Norfolk Terrace 37. szám alatt lakott. A nagyapám nővére volt, és soha nem ment férjhez. Megtiszteltetés volt a számára, hogy a királyi család tagjait szolgálhatta. Főzött az anyakirálynénak is

mondta nagynénjéről Patten.

Ahogy Charles Hanson, a Hansons Auctioneers tulajdonosa kifejtette, Patten e-mailben vette fel velük a kapcsolatot, miután úgy döntött, megválik a tárgytól. Hozzátette, a férfi már a nyugdíjas éveiben jár, így szeretne új otthont találni a szobornak, ahol még további évtizedekig fogják kincsként őrizni. Patten ráadásul személyesen adta át nekik a ritka darabot.

Károly király egész életében a művészet iránti szenvedélyéről tesz tanúbizonyságot, de főleg a festményeiről ismert. A kerámiadarab felfedezése tehetségének egy másik oldalát is megmutatja. Tudomásunk szerint ez az egyetlen létező példány a Károly király által készített kerámiák közül

– jegyezte meg, kiemelve, úgy becsülik, hogy a tárgy 6300-12  000 dollárért (2,2 millió-4,2 millió forintért) kelhet el.

A Hansons Auctioneers aukciósháznak már nem először van dolga a királyi családhoz köthető tárgyakkal, mivel tavaly adták el III. Károly gyermekkori rajzait is – amelyek az 1950-es években készülhettek – II. Erzsébetről és Fülöp hercegről. Az irányárat akkor szintén 6300 és 12000 dollár között határozták meg, végül 76 ezer dollárért keltek el.