2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Elindult a forgalmazás, bankjegyre került III. Károly

2024.06.05. 06:34
A III. Károly király arcképét ábrázoló új bankjegyek már forgalomba kerültek, de még eltarthat egy ideig, amíg a vásárlók pénztárcáiban is megjelennek.

A Bank of England új bankjegyei fokozatosan váltják majd fel a megrongálódott bankjegyeket, vagy akkor kerülnek forgalomba, amikor a kereslet megnő – írja a BBC.

A király csak a második uralkodó, aki megjelenik ezeken a bankjegyeken: II. Erzsébet királynő 1960-ban szerepelt először. A vásárlók továbbra is használhatják a jelenleg forgalomban lévő 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyeket, amelyeken a néhai királynő arcképe látható.

A Bank of England jelenlegi polimer bankjegyeinek hátoldala változatlan, amelyeken növekvő sorrendben Sir Winston Churchill, Jane Austen, JMW Turner és Alan Turing szerepel. A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott bankjegyeken más képek szerepelnek, nem pedig az uralkodó.

Az első új bankjegyeket tavaly nyomtatták ki, és a hosszú átfutási idő lehetővé tette, hogy a készpénzelfogadó automatákat frissítsék az új minták felismerésére. A király portréja egy 2013-ban készült kép alapján készült.

Egy évvel később a király egy teljes készletet kapott a legalacsonyabb sorszámmal, követve azt a hagyományt, hogy az uralkodó megkapja az új bankjegyek első kiadásait.

„Ez egy történelmi pillanat, mivel ez az első alkalom, hogy megváltoztatjuk az uralkodót a bankjegyeken” – mondta Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója.

Ai SUMMIT konferencia 2024