Vannak még csodák: életet mentett a közösségi média

GettyImages-518983733
2024.06.24. 11:00
Lehet szeretni vagy utálni, használni vagy teljesen kizárni az életünkből, egy biztos: a közösségi média veszélyeivel szemben bizony bőven vannak ellenérvek is. Ilyen példával szolgált az a férfi is, aki a Redditen kért segítséget a többi felhasználótól, akik végül nemcsak hogy megoldották a rejtélyt, de a férfi életét is megmentették.

A közösségi média lassan egyfajta szitokszóvá válik, hiszen korunk egyik legnagyobb jelentőséggel bíró vívmánya sokszor kizárólag negatív értelemben kerül szóba. Persze nem lehet tagadni, hogy temérdek veszélye és hátránya van a különböző platformoknak, azonban amellett, hogy a kapcsolattartásunk könnyebb lett, és szinte bárkivel valós időben tudunk társalogni, más előnyei is akadnak.  

A való életben a közösségek nagy előnye, hogy ha valahova tartozunk, akkor van, aki figyel ránk, segít, ha szükségünk van rá, és alkalomadtán figyelmeztet a ránk leselkedő veszélyekre is. Ez a fajta gondoskodás pedig sok esetben szerencsére a közösségi oldalakon is fellelhető. 

Ilyen közösségek a Redditen pedig már bizonyítottan vannak, ahol a fórumozók amellett, hogy saját témákat tudnak megvitatni, vagy kikérni mások véleményét, a tematizált bejegyzéseknek köszönhetően meg is oszthatják saját tapasztalataikat olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak. 

Ez pedig van, hogy tényleg életmentő lehet. 

A rejtélyeket és a különös kérdések megválaszolását a platform indulása óta imádják a tagok, így akkor sem maradtak restek, amikor egy újabb különleges feladvánnyal találták szemben magukat. 

Felejthetetlen a rejtélyes cetlik esete

Az amatőr nyomozók leporolták nyomozósapkájukat, hogy rátaláljanak egy egészen bizarr rejtvényre, amelyet még néhány évvel ezelőtt egy ijedt férfi osztott meg az oldalon. A napokban újra a hírekbe került poszt azonban legalább olyan tanulságos még ma is, mint 2015-ben annak megszületésekor. 

A szóban forgó történet főszereplője a @RBradbury1920 nevű felhasználó, aki azzal a problémával fordult a tagokhoz, hogy hirtelen

elkezdett olyan jegyzeteket és cetliket találni a lakása különböző pontjain, amelyek állítása szerint nem az ő kézírását tartalmazták, másnak azonban nem volt bejárása az otthonába.

Kísérteties, igaz?

„Április 15-én az asztalomon találtam egy sárga post-it cetlit egy kézírással, amely nem az enyém volt. A szöveg egy emlékeztető volt néhány elintéznivalómmal kapcsolatban, de ezekről senkinek sem beszéltem, így furcsálltam” – állt a bejegyzésében.

Mivel a férfi úgy volt vele, hogy ezt akár félálomban felírhatta, a kézírás pedig emiatt nem hasonlít a sajátjára, nem is foglalkozott a dologgal komolyabban, a cetlit pedig kidobta. Nem sokáig alhatott azonban nyugodtan, mivel az esetek nem maradtak abba, sőt, a megjelenő cetlik rejtélye még hetekig folytatódott, így a napról napra egyre jobban bekattanó férfi érthetően elkezdett összeesküvés-elméleteket kitalálni a történtekkel kapcsolatban.

Mindössze négy nappal azután, hogy megtalálta az első cetlit, a felhasználó egy másik emlékeztetőt fedezett fel az egyik szék támláján, ami a dokumentumai elmentésére figyelmeztetett. „Meg voltam ijedve, de semmi egyéb jele nem volt a betörésnek, ezért felállítottam a házamban egy webkamerát, és egy alkalmazás segítségével rögzítettem a mozgást” – magyarázta. 

A biztonsági megoldás azonban nem vált be. A férfi két héttel az első eset után ismét arra ébredt, hogy újabb cetli került a szobájába, ami már jóval kísértetiesebb üzenetet tartalmazott, hiszen a papíron az állt, hogy „a főbérlő nem engedi, hogy beszéljünk, pedig nagyon fontos lenne”. Amikor megnézte a kamera felvételeit, azonban semmit sem talált, ráadásul a számítógép lomtára is ki volt ürítve, amit állítása szerint sosem szokott törölni.

A láthatatlan gyilkos elől menekült meg

A férfi minderről beszámolt a Redditen, mivel azt gyanította, hogy egy betörő szórakozik vele, aki meg akarja félemlíteni, hogy aztán elvegye a vagyonát. Az elmélet azonban nem sokáig állt, mivel utána már biztosra vette, hogy a főbérlője áll az egész mögött, egy idő után ugyanis a folyosón és a szomszédok ajtaján is cetliket talált. Ennyire azonban nem volt egyszerű a rejtély megoldása, amelyre végül az egyik felhasználó tapintott rá remek érzékkel. 

Ugyanis miután néhányan megkérdőjelezték, hogy a jegyzeteknek semmi értelmük nincsen, ráadásul a szövegkörnyezet is arra utal, hogy nem a főbérlő a tettes, egyre többen

azon a véleményen voltak, hogy a felhasználó írta saját magának az üzeneteket, csak azt is elfelejtette, hogy ő volt az.

Miután a férfi ezt az opciót is mérlegelni kezdte végső elkeseredésében, rájött, hogy a válasz valójában végig ott lebegett a szeme előtt. Csak nem láthatta. 

[MA] Post-it notes left in apartment.
byu/RBradbury1920 inlegaladvice

Egy friss bejegyzésében napokkal később ugyanis arról írt, hogy sikerült végre megoldani az őt hetek óta gyötrő rejtélyt, amely miatt nagyon hálás a redditezőknek, mivel jó eséllyel az életét köszönheti nekik.

Köszönet mindenkinek, aki javaslatokat küldött és tanácsokat adott, különösen azoknak, akik szén-monoxid-érzékelőt javasoltak... Amikor bedugtam egyet, a hálószobában azonnal magas értéket jelzett. Kiderült, hogy mindvégig szén-monoxid-mérgezésem volt, emiatt nem emlékeztem semmire, és hittem azt, hogy a főbérlőm rám szállt

– írta a felhasználó, akinek jó eséllyel valóban megmentették a számítógép előtt ülő jólelkű idegenek az életét. A férfi később elmagyarázta, hogy mivel a lakása egy garázs fölött volt, vélhetően onnan szűrődött be a szobájába a szén-monoxid, a problémát pedig azonnal orvosolták is. 

A szén-monoxid-mérgezés tünetei közé tartozik a fejfájás, szédülés, zavartság, hányinger, hányás, memóriazavar, mellkasi és izomfájdalmak, valamint a légszomj is, súlyos esetben pedig akár az illető halálához is vezethet, így érdemes résen lenni. A ránk leselkedő láthatatlan veszélyt különösen a fűtési időszakban nem szabad félvállról vennünk, hiszen évente Magyarországon átlagosan 10 ember hal meg a gáz miatt. 

(Borítókép: cnythzl / Getty Images Hungary)