2024. július 1. 18:00 ÉLŐ
Franciaország 0
Belgium 0
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Hiába a betegsége, ennél királyabb kép még nem készült III. Károlyról

GettyImages-1826018143
2024.06.29. 13:46
A királyokról már évezredek óta készülnek előkelő portrék, amelyek egykoron festményként, majd idővel már fénykép formájában is elkészültek. Persze manapság már meglehetősen kevés államnak vannak királyai, a brit királyi család feje, III. Károly azonban pont egy ilyen kivétel, az uralkodóról pedig daganatos betegsége és a nyilvánosságtól való elzárkózása ellenére is új portrét tettek közzé szombaton.

A brit királyi családdal kapcsolatban a legtöbbször a különböző botrányok miatt van szó, az elmúlt időben pedig Károly király és Katalin hercegné rákja okozott nagy médiafelhajtást a família körül, így mindig megörül az ember annak, ha ennél jóval vidámabb hírekről lehet beszámolni.

Ugyan a király és a hercegné állapotáról új információk ezúttal sem láttak napvilágot, az egyaránt kezelés alatt álló felek számára mégis akad némi öröm az ürömben. 

A britek ugyanis ma ünneplik a fegyveres erők napját, azaz az Armed Forces Dayt, amely apropóján egy még sosem látott, friss portrét tettek közzé a katonai egyenruhájában és kitüntetéseivel feszítő III. Károlyról – írja a BBC.

Olcsó poén, de a betegséggel küzdő, már 75 éves uralkodóról talán ez az eddigi legkirályibb fotó, ugyanis a festményen az egyenruhája és a több száz éves berendezés miatt tényleg úgy néz ki, mint a régi idők nagy hírű uralkodóinak egyike.

Ráadásul övé a brit hadsereg legmagasabb ragja, hiszen ő a fegyveres erők tábornoka, amely címet már II. Erzsébet királynő életében megkapta, de uralkodóként ő lett a teljes fegyveres erő vezetője is, aminek persze főként csak papíron van jelentősége.

Károly király képét még tavaly novemberben készítette Hugo Burnand, aki már állandó királyi fotósnak számít, ugyanis ő volt az is, aki hivatalos képeket készített a király 2023-as koronázásáról. 

(Borítókép: Károly király 2023. november 30-án. Fotó:  Chris Jackson / Getty Images Hungary)