2024. július 1. 18:00
Franciaország 1
Belgium 0
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Korda György 40 éves álma vált valóra

ZS 1101
2024.06.29. 16:12
A magyar közönség mellett az erdélyi rajongóiért is megőrül Korda György és Balázs Klári, akik a napokban Marosvásárhelyen adtak koncertet. A Maszolnak elmondták, hogy közel áll a szívükhöz a város, így mindig örömmel mennek, ha meghívják őket, de beszámoltak arról is, hogy ma már a legkisebbektől a legnagyobbakig szeretik a zenéjüket. Pedig ez nem mindig volt így, Korda György karrierjének első 40 évében ugyanis egyszer sem hívták meg egyetlenegy egyetemre sem fellépni...

Az ország talán legismertebb házaspárja, Korda György és Balázs Klári kétségkívül a hazai szórakoztatóipar egyik legrégebb óta jelen lévő duója, azonban annak ellenére, hogy mára már tényleg az egész ország ismeri, sőt elismeri a munkásságukat, egy régi álma csak nem olyan régen vált valóra a pókermérkőzések legszórakoztatóbb kommentátorának. 

Ahogyan arról az Index is beszámolt, nemrég hatalmas arénakoncertet adott a házaspár, amelyen jól megfigyelhető volt, hogy tényleg szinte minden korosztály kíváncsi a páros dalaira. Mindez ráadásul nemcsak Magyarországon, de a határon túl is leszűrhető, Kordáék ugyanis nemrég Marosvásárhelyen adtak koncertet. 

Az énekesek ennek apropóján beszélgettek az erdélyi Maszol című lap újságírójával, ahol kettejük harmóniája mellett a legkisebb rajongóikra is kitértek, de szóba került az is, hogy meddig szeretnék még folytatni a fellépést. 

A fiatalok rákaptak a zenéjükre

Annak ellenére, hogy nemrég már a 85. életévét is betöltötte Korda György, nem csupán a kortársai vagy a régi dalaira még fiatalként bulizó emberek mennek el, hanem a legfiatalabbak is. 

A Budapest–Marosvásárhely repülőjáratra várva órákat ültünk a budapesti repülőtéren, így szép számmal találkoztunk rajongókkal, minden korosztályból. De korábban is megesett, hogy egy parkettaboltban egy fiatal hölgy is odalépett hozzánk egy babahordozóban egy fél év körüli kisgyerekkel, és elmondta, hogy amint a pici meghallja a Reptér című dalt, rugdalózni kezd, kezét-lábát egyszerre mozgatja. Azt javasoltam, hogy próbáljuk ki, és ott énekelni kezdtük a kicsinek a dalt, az pedig mintegy varázsütésre valóban rugdalózni kezdett

– mesélte el a koncerten Korda György a történetet.

Az énekes házaspár ráadásul nemcsak a legfiatalabb és az idősebb korosztályt, de az igazi bulihangulatra éhes egyetemistákat is képes megszólítani most már a zenéjével. Balázs Klári szerint különösebben nem törekedtek arra, hogy megszeressék őket, inkább azt tartja valószínűnek, hogy a fiatalok éreztek meg valamit a zenéjükben, ami megfogta őket. Évek óta tapasztalják, hogy minden korosztály jelen van a koncertjeiken.

Az interjú során Korda György bevallotta, hogy neki nagy álma volt eljutni a fiatalokhoz, mivel 66 éves eddigi karrierje első 40 éve alatt soha nem lépett fel egyetemen. Egy napon aztán szóltak, hogy a Corvinus Egyetemre szeretnék meghívni őket, előszőr pedig hinni sem akartak a fülüknek.

Mondtam a Klárinak, hogy ez biztos vicc vagy csak egy álom, és azóta tart a szeretet, a barátság a fiatalokkal. Ők megérzik, hogy mi szeretjük őket, mi meg energiát kapunk tőlük

– idézi az énekest a Maszol.

Erdélyben is imádják őket

Ahogyan Magyarországon, úgy a határon túl, így Erdélyben is elképesztő rajongás övezi a házaspárt. 

Ennek szerinte az egyik oka az, hogy minden egyes fellépésük során tudnak újat mutatni, és mindig valami változtatást tesznek a műsorba, hogy ne legyenek unalmasak. Erre szükségük is volt, hiszen Marosvásárhelyen sem először léptek fel. Öt évvel ezelőtt az ottani Nemzeti Színházban énekeltek az erdélyi közönség előtt, amely szerinte csodálatos, de a marosvásárhelyiben van valami plusz is – így mindig szívesen tér vissza oda.

És hogy mi a 66 éve tartó titok? Korda György elmondása szerint ő már évtizedekkel ezelőtt abbahagyta volna, és jó eséllyel egy pókerasztal mellett ülne, ha nincsen mellette a felesége, így a karrierjüket Balázs Klárinak, az embereknek és istennek tulajdonítja. 

 (Borítókép: Korda György és Balázs Klári 2024. május 11-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)