2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Meghalt a Két pasi – meg egy kicsi színésze, Martin Mull

GettyImages-1017343786
2024.06.29. 09:34
Los Angeles-i otthonában, hosszan tartó betegség után, 80 éves korában meghalt Martin Mull. Nevét legtöbben az itthon is népszerű sitcomokból ismerhetik, többek között szerepelt a Két pasi – meg egy kicsi, valamint az Így neveld a faterod című sikerszériákban, pedig pályája elején csupán zenei tehetségével hívta fel magára a figyelmet.

Június 27-én, csütörtökön Los Angeles-i otthonában meghalt Martin Mull, aki az 1970-es években a Fernwood 2 Night című beszélgetős műsorban vált ismertté, de zenészként, komikusként, majd sorozatszínészként is maradandót alkotott. Olyan alkotásokban szerepelt mint a Két pasi – meg egy kicsi, az Így neveld a faterod vagy a Sabrina, a tiniboszorkány. A színész 80 éves volt.

Halálhírét lánya, Maggie Mull jelentette be az Instagramon szombaton, ahol a következő sorokkal búcsúzott édesapjától:

Fájdalommal tudatom, hogy édesapám június 27-én elhunyt otthon, egy hosszú betegség ellen folytatott vitéz küzdelem után. Híres volt arról, hogy minden elképzelhető kreatív tudományágban kiváló volt, ahogyan arról is, hogy Red Roof Inn reklámjait készítette. Viccesnek találná ezt a poént. Soha nem volt nem vicces. Édesapám nagyon fog hiányozni a feleségének és a lányának, a barátainak és munkatársainak, művésztársainak, a humoristáknak, a zenészeknek és – egy igazán kivételes ember jele – sok-sok kutyának. Rettenetesen szerettem őt

– írta közösségi oldalán. 

Martin Mull tehetségét nemcsak lánya, de a szakma is kiszúrta,  2016-ban Emmy-díjra is jelölték Az alelnök című sorozatban nyújtott alakítása miatt.

A színészt hazánkban a legtöbben a Két pasi – meg egy kicsi című sitcomból ismerhetik, amelyben  2008 és 2013 között visszatérő szerepet játszott mint Russell, a gyógyszerész. A szerepe szerint illegálisan használ és ad el drogokat, de részt vett Charlie temetésén a 9. évad első epizódjában is. 

Martin Mull 2013 és 2014 között állandó szereplője volt Seth MacFarlane egyévados Fox-vígjátékának, az Így neveld a faterodnak, amelyben Seth Green és Giovanni Ribisi egy videojáték-vállalat tulajdonosai voltak, ő ezekben az években Ribisi karakterének apját alakította.

Dalszerzőként robbant be, a sitcomok világában talált otthonra

Hiába volt azonban megkerülhetetlen a televíziós vígjátékok és sitcomok világában, Martin Mull a kezdetekben koránt sem erre a pályára készült – zenész szeretett volna lenni. És végül lett is, dalszerzőként tört be a show-bizniszbe, amikor megírta Jane Morgan 1970-es country kislemezét, az A Girl Named Johnny Cash-t, amely a Billboard listájának 61. helyéig jutott. Nem sokkal ezután megunta a másodhegedűs szerepet, és saját karrierje beindításán kezdett dolgozni. 

Ő komponálta a főcímdalt az 1970-es The 51st State című sorozathoz, és ő volt az 1971-es Fury on Wheels című film zenei producere.

Aztán az 1970-es években, különösen az évtized első felében Mull leginkább komikusként vált ismertté, mivel szatirikus és humoros dalokat kezdett előadni élőben és stúdiófelvételeken egyaránt. Zenészként is megállta a helyét, olyan előadók előzenekara volt mint Randy Newman, Frank Zappa vagy Bruce Springsteen.

1972-ben kiadott debütáló albumán olyan figyelemre méltó zenészek szerepeltek, mint Ramblin' Jack Elliott, Levon Helm, Keith Spring és Libby Titus.

 A színészt felesége, Wendy Haas színész és zeneszerző – akit 1982-ben vett feleségül –, valamint lánya, Maggie, tévés író és producer gyászolja.

(Borítókép: FOX / Getty Images Hungary)