Visszataszító lett Sinéad O’Connor viaszszobra, kiállítása után egyből visszahívták

2024.07.27. 15:07
A Dublini Nemzeti Viaszmúzeumban állították ki az 56 éves korában elhunyt énekesnő szobrát, ám a műalkotás egyáltalán nem hasonlított rá. Testvére szerint egyenesen visszataszító volt a szobor, amelynek visszahívása után a múzeum igazgatója bocsánatot kért.

Nem volt túl sokáig látható Sinéad O’Connor ír énekesnő viaszszobra a Dublini Nemzeti Viaszmúzeumban. Múlt pénteken ült össze a múzeum vezetése, akik úgy döntöttek, visszahívják a szobrot az azt ért rengeteg kritika után.

Sinéad testvére, John O’Connor az RTÉ Radióban azt nyilatkozta, hogy a szobor nem is hasonlított a testvérére – valamint hogy nem is tudott arról, hogy a tavaly elhunyt énekesnőről viaszszobor készült.

Amikor megláttam online, sokkolt a kép. Úgy nézett ki, mint egy manöken és a Thunderbirds sorozat egy szereplőjének keresztezése

– mondta John OConnor. A testvér szerint rengeteg kép és videó készült az énekesnőről, ami alapján egy őt hitelesen és szépként, tényleg a húszas éveiben ábrázoló szobor készülhetett volna. „Egyáltalán nem hasonlított rá. Szerintem visszataszító volt” – folytatta John, aki magára vállalta Sinéad megvédését, hisz „testvére már nincs itt, hogy kiálljon magáért”.

Paddy Dunning, a viaszmúzeum igazgatója és Sinéad O’Connor barátja bocsánatot kért az előadóművész családjától. Elmondása alapján a szobrász, PJ Heraghty a kiállítás előtti este szállította le a szobrot, akkor pedig már nem volt visszaút.

Amikor a szoborra néztem, nem fogott el az a csodás érzés, amely PJ munkái láttán szokott végigfutni rajtam

– nyilatkozott a rádióműsorban Dunning. Bár érezte, hogy a viaszalkotás nem megfelelő, mégis úgy döntött, kiállítja azt. John O’Connor azon vádjára, miszerint médiahekk volt a Sinéadra egyáltalán nem hasonlító szobor kiállítása, egyértelmű tagadó választ adott. „A viaszmúzeum publicitás nélkül üzemel. Szoborkiállításaink vannak, és ennyi.”

Az igazgató a szobor visszavonása után megígérte, hogy újra próbálkoznak, hogy ezúttal egy hiteles reprezentációt adjanak a Nothing Compares 2 U előadójáról – írja a The Guardian.