Lyme-kóros lett Horváth Éva

2024.08.15. 14:44
Erdei kirándulás után több kullancsot is kiszedett magából, de az elmúlt napokban olyan tüneteket észlelt magán, melyek a Lyme-kórra jellemzőek. Facebook-bejegyzésében figyelmeztetett, hogy nagyon ügyeljen mindenki kirándulás alkalmával a kullancsveszélyre.

Horváth Éva az elmúlt időszakban nagyon fáradékony volt, a feje is többet fájt, és egy vörös foltot fedezett fel testén. Ebből következtetett arra, hogy a legutóbbi erdei kirándulásuk alkalmával a magában talált kullancsok közül valamelyik fertőzhette meg Lyme-kórral − írta Facebook-bejegyzésében.

Korábban írtunk arról, hogy Magyarországon a tavasztól őszig tartó időszakban gyakorlatilag bárkin lehet kullancs, aki sok időt ölt a szabadban, ahol dús növényzet van, legyen az akár vízpart, a közeli park vagy a ház kertje, nyilatkozta Bense Tamás esztergomi gyerekorvos.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás jóval ritkább (2013. óta átlagban évente 30 ilyen esetet jelentenek itthon), specifikus terápiája nincs, de akár kórházi ápolást igénylő állapotot is eredményezhet. Általában enyhébb tünetekkel jelentkezik, de 3-4 hét elteltével akár izombénulást is okozhat.

Magyarországon az ismert kullancsfajok közül két tucat található meg, de a Lyme-kór kórokozóját az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ tájékoztatása szerint a kullancsok 12-20 százaléka hordozza. Azonban az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több nem őshonos kullancsfaj is megjelenik. Ennek ellenére nem irtják őket, mert nincs jellegzetes életterük.