Kiborult az internet Elon Musk új találmányán

2024.08.17. 14:34
Elon Musk mesterséges intelligencia rendszerének új képgeneráló képességei felháborodáshoz vezettek a képek miatt.

Musk új xAI-ját és annak Grok rendszerét elindítása óta kifejezetten olyan szigorú irányelvek nélkül építették, amelyek más rendszereket, például az OpenAI és a Google által készítetteket korlátozzák. Bár Musk gyakran azt állította, hogy ezzel a politikai beavatkozás elkerülésére tett kísérletet, ez azt is jelenti, hogy a szerzői joggal védett vagy potenciálisan veszélyes anyagokra vonatkozóan nem élnek ugyanazok a korlátok.

Most az xAI bevezette a Grok új verzióját, amely képes képeket generálni. Úgy tűnik, hogy ez sem rendelkezik semmilyen értelmes korlátozással arra vonatkozóan, hogy mit generálhat, és még a puhább szabályokat is könnyen felülbírálja egy okos rendszer.

Ez azt jelenti, hogy a generátor olyan fotorealisztikus képeket készít, amelyek félrevezetőek lehetnek, illetve olyan képeket, amelyek például szerzői jogokat sérthetnek.

rendszer megjelenése után az X-en megosztott népszerű képek például szerzői jog által védett karaktereket mutattak erőszakos jelenetekben, vagy olyan politikusokat, akik olyan kampányokat támogattak, amelyekkel nem értettek egyet, vagy akár terrortámadásokat támogattak.

Néhány ilyen kép különösen felkavaró volt a maga grafikai jellegével.

A széles körben hozzáférhető képeken például Mickey egér is látható volt, amint fegyvert visel, és holttestek veszik őt körül

Egy szakértő, Daniel Card szerint ez mostanra már nagyobb fenyegetést jelent a közösségek számára, mint bármilyen kibertámadás.