Kiderült, mik voltak Matthew Perry utolsó szavai

2024.08.17. 10:29
Matthew Perry halálát ketamin-túladagolás okozta, ezt már megállapította a halottkém. Arról viszont még folyik a nyomozás, hogy a túladagolásért ki a felelős, és ezzel kapcsolatban öt ember ellen emeltek vádat a Los Angeles-i hatóságok. Köztük van Perry volt asszisztense és az orvosa is, akik beszerezték és belőtték neki a halálát okozó szert.

A Jóbarátok színésze, Matthew Perry kontrollálatlan ketamin-függőségben szenvedett, naponta hatszor-nyolcszor injekciózta be a szert, mielőtt véletlen túladagolásban meghalt – állítják az ügyészek az NBC News írása szerint.

Mint előzőleg írtuk, Perry halálával kapcsolatban öt ember ellen emeltek vádat a napokban, köztük a személyes asszisztense, Kenneth Iwamasa az egyik vádlott, és akit a kábítószer biztosításával vádoltak, dr. Salvador Plasencia.

A csütörtökön benyújtott bírósági dokumentumokban a szövetségi ügyészek azzal vádolják Plasenciát, hogy a halála előtti héten azt mondta egy betegének, hogy Perry „túl messzire ment, és a függőség spiráljába került”, de ennek ellenére felajánlotta, hogy Iwamasa révén mégis eladja Perrynek a ketamint.

Perry ketamininfúziós terápián vett részt depresszió és szorongás kezelésére, de nem a felügyelt terápiás adagok okozták a halálát. Az utolsó kezelés több mint egy héttel a halála előtt volt.

Az ügyészek szerint Perry felügyelet nélküli használatra kereste a kontrollált anyagot, és „kontrollálatlan” függőséget alakított ki. A ketamin egy pszichedelikus tulajdonságokkal rendelkező érzéstelenítő és népszerű partidrog is egyben, amelyről nemrégiben kiderült, hogy ígéretes alternatív kezelési mód egyes mentális betegségek kezelésére, de komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

A mindenre elszánt asszisztens, akinek utolsó szavait mondta 

Az 54 éves Perryre arccal lefelé találtak rá Pacific Palisades-i otthonának medencéjében október 28-án. Amikor meghalt, szervezetében a ketaminszint magas volt – a Los Angeles megyei halottkémi hivatal szerint a műtétek során alkalmazott általános érzéstelenítéshez használt mennyiséggel egyenértékű.

Asszisztense, az 59 éves Iwamasa augusztus 7-én bűnösnek vallotta magát egyrendbeli, halált okozó, ketamin terjesztésére irányuló összeesküvésben, és az ügyészség szerint

elismerte, hogy orvosi képzés nélkül többször is beadta Perrynek az injekciót.

Az Iwamasa vádalku-megállapodását tartalmazó bírósági dokumentumok részletesen bemutatják Perry függőségének mélységeit. Iwamasát azzal vádolták, hogy a halála napján reggel 8:30-kor, majd 12:45-kor is beadta Perrynek az injekciót, miközben Perry filmet nézett – áll a megállapodásban.

Körülbelül 40 perccel később az áldozat M. P. megkérte a vádlottat, hogy készítse elő a jakuzzit az áldozat M. P. számára, és azt mondta a vádlottnak, hogy »Lőjön be nekem egy nagyot«, utalva egy újabb ketamininjekcióra

– áll a dokumentumban. Miután hat órán belül a harmadik injekciót adta be Perrynek, Iwamasa elment különböző dolgokat elintézni, és amikor visszajött, Perryt arccal lefelé a medencében találta.

Iwamasa elmondta a hatóságoknak, hogy nagyjából egy hónappal a halála előtt kezdte el injekciózni Perryt, miután a színész szeptember 30-a körül találkozott Plasenciával. A bírósági dokumentumok szerint azt állította, hogy Plasencia folyékony ketamint, valamint ketamin-pasztillákat adott el Perrynek.

A mohó orvos és a zugárus

A 42 éves Plasenciát csütörtökön tartóztatták le Dél-Kaliforniában, és ketamin terjesztésével vádolták meg. Csütörtök délután a bíróságon ártatlannak vallotta magát, ügyvédje pedig nem válaszolt a portál megkeresésére.

A szövetségi ügyészek szerint Plasencia megtanította Iwamasát arra, hogyan kell a kábítószert intramuszkuláris injekcióval beadni – annak ellenére, hogy Iwamasának nem volt orvosi tapasztalata vagy képzettsége.

Perry ezután utasította Iwamasát, hogy tartsa a kapcsolatot Plasenciával, hogy további fiolákat vásároljon. A vádalku szerint Plasencia és Iwamasa szinte naponta kommunikált egymással, hogy a következő két hétben további vásárlásokat szervezzenek.

Október 12-én, körülbelül két héttel a halála előtt Perry ketamininfúziót kapott egy orvostól, de az ügyészek szerint a kezelés után is felvették a kapcsolatot Plasenciával, hogy továbbiakat kérjenek. A vádalku-dokumentum szerint Plasencia beleegyezett, hogy még aznap találkoznak Perry otthonában, és beadott egy „nagy adag ketamint.”

Perry rosszul reagált erre az adagra – áll a dokumentumban. A vérnyomása felszökött, a teste elkezdett „lefagyni”, és nem tudott beszélni vagy mozogni, mondták az ügyészek.

Plasencia további üvegcséket hagyott ketaminnal tele Perrynek a házban, annak ellenére, hogy Perry rosszul reagált rá.

Az ügyészek szerint másnap Perry utasította Iwamasát, hogy szerezzen még több ketamint egy másik szállítótól, egy Erik Fleming nevű ismerőstől, akivel Iwamasa korábban kapcsolatba került. Az 54 éves Fleming augusztus 8-án bűnösnek vallotta magát a ketamin terjesztésére irányuló szövetkezésben és a halált okozó ketamin terjesztésében.

Perry – az asszisztensén keresztül – legalább 55 ezer dollárt fizetett Plasenciának ketaminért a halála előtti hónapban, áll az Iwamasa-vádalkuban. Flemingnek körülbelül 12 ezer dollárt fizettek két üzletért, az egyik csak néhány nappal Perry halála előtt történt.

Egy másik orvost csütörtökön letartóztattak, és vádat emeltek ellene, egy harmadik személy pedig beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát Perry halálával kapcsolatban.

A segítő, akinek már halottnak kéne lennie

Perry, aki a Jóbarátok című, tíz évadot megélt népszerű sitcomban vált híressé, sokszor beszélt függőségi problémáiról. Egy 2022-es interjúban a Q with Tom Power című podcastben azt mondta, hogy nem tudta nézni a Jóbarátokat, mert a súlyából meg tudta állapítani, hogy akkor épp milyen anyaggal élt: alkohollal, ópiátokkal vagy kokainnal.

Perry azt írta memoárjában, hogy „halottnak kellene lennie” az évekig tartó függőség után, és hogy józansága célt adott neki.

2013-ban Perry a Fehér Ház Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Politikai Hivatalától megkapta a felépülés bajnoka díjat. Ugyanebben az évben malibui rezidenciáját józan lakóotthonná alakította át, amely két évig működött.

Már régóta mondom azt, hogy amikor meghalok, nem akarom, hogy a Jóbarátok legyen az első dolog, amit emlegetnek

– mondta Perry egy évvel a halála előtt. „Azt akarom, hogy az emberek segítése legyen az első dolog, amit említenek. És ezt fogom bizonyítani életem hátralévő részében” – mondta az akkor még józan életet élő színész.