Feljelentette Sebestyén Balázsékat egy hallgató a kutyás megjegyzés miatt

2024.09.04. 09:39
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordult egy nevét vállaló hallgató, Lőrinc Attila Sebestyén Balázs Rádió 1-ben elhangzott kutyás kijelentései miatt. Balázsék egy egész blokkot szenteltek a témának a szerda reggeli adásban, és még a feljelentőt is felhívták telefonon, aki a párbeszéd hatására visszavonta a panaszát.

A Balázsék szerda reggeli műsorában újra terítéken volt Sebestyén Balázs kedd reggeli „kutyás” megszólalása, az is kiderült, hogy az egyik hallgató feljelentette őket az NMHH-nál. 

Ahogyan arról beszámoltunk, több hallgató is felháborodott, miután Sebestyén Balázs egy ugató kutya lelövéséről beszélt a Rádió 1 kedd reggeli adásában. A műsorvezető azt is felvetette, hogy legközelebb majd egy ketaminos húst ad az állatnak. A népszerű műsorvezető egy ugató kutya miatti álmatlan éjszakájának történetét mesélte el. Az állat lelövéséről és lemérgezéséről szóló, általa poénnak szánt megjegyzés kiverte a biztosítékot néhány állatvédőnél.

Az adásban külön blokkot szenteltek a kutyás sztorinak: Sebestyén Balázs megjegyezte, hogy olvasta a róla szóló híreket, továbbá jelezte, hogy ezúttal nem ugatott a szóban forgó kutya.

És akkor látom és olvasom, meg eljut hozzánk, hogy mi lett ebből elsősorban nyilván a Redditen, akik alig várják, hogy valamin felháborodjanak (...) mindegy, csak lehessen valakit a gyűlölet zászlajára tűzni, és hát, hogy is mondjam csak, szétcincálni

– idézi a Blikk a műsorvezetőt. 

Ráskó Eszter humorista, a reggeli műsor társházigazdája ezután azt javasolta, hogy tisztázzák a ventilálás fogalmát, mert amikor valaki ideges, akkor gyakran túllő a célon, így nyugtatva vissza az idegrendszerét, de általában ilyenkor nem gondolja komolyan az ember, amit mond.

Sebestyén Balázs kifejtette, hogy „így nem lehet tartalmat gyártani”.

Tehát vagy bejövünk és kikarikírozva magunkat, egy jelenséget, benneteket, amit ti ugyanúgy éreztek egy kutyaugatásnál este, azt mi elmondjuk és verbalizáljuk, amivel nem gondolom, hogy emberek indulnának el kutyákat lelőni, mert ez szerintem nem így van

– vélte a műsorvezető.

Felhívták a feljelentőjüket

Az adásból az is kiderült, hogy egy hallgató, Lőrinc Attila, feljelentést tett az NMHH-nál a megszólalás miatt. Sebestyén Balázsék ezért felhívták a bepanaszolójukat. A férfi elmondta, hogy először Balázzsal szeretett volna beszélni.

Nyilván most elmondjátok, meg mindannyian, meg az Eszter is, (...) hogy ez idézőjeles volt, nem úgy gondolta Balázs, s természetesen nem lenne állatkínzó. Én ezeket maximálisan megértem, nem rólam van szó, hanem arról, hogy van egy közbeszéd-formálási felelőssége

– mondta a feljelentő, aki szerint egy ekkora hallgatottságú rádióban nem hangozhat el ilyesmi korrekció nélkül.

Végül azt mondta, ő megkapta, amit hiányolt a keddi adásból, hogy ez egy vicc volt, és Sebestyén Balázs nem gondolta komolyan, ezért a feljelentést is visszavonja.