Bíróság elé állt a svéd „szemétkirálynő”

2024.09.04. 15:15
Svédországban bíróság elé állt egy magát a „szemét királynőjének” nevező üzletasszony, akit az ország eddigi legnagyobb környezetvédelmi bűnügyében azzal vádolnak, hogy illegálisan hulladékhegyeket rakott le.

Bella Nilsson egyike annak a 11 embernek, akiket „súlyos környezeti bűncselekménnyel” vádolnak. Ő volt az NMT Think Pink hulladékgazdálkodási vállalat vezérigazgatója, amelyet azzal vádolnak, hogy 2015 és 2020 között 21 helyszínen 200 ezer tonna hulladékot helyezett vagy temetett el.

Nilsson, akit most Fariba Vancornak hívnak, és egy másik volt vezérigazgató, Leif-Ivan Karlsson ügyvédjei azt állítják, hogy tagadnak minden vétkes cselekedetet.

Az ügyészek szerint a vállalat rosszul kezelte a hulladékot, és emiatt rákkeltő vegyi anyagok, ólom, arzén és higany került a levegőbe, a talajba és a vízbe. Az egyik incidens során egy természetvédelmi terület közelében lévő Think Pink-hulladékhalom két hónapig égett, miután spontán meggyulladt. Nilsson korábban azt nyilatkozta a svéd médiának, hogy cége a törvényeknek megfelelően járt el.

Az ügyészek szerint az NMT Think Pinknek − amely Bella Nilsson letartóztatásakor, 2020-ban csődbe ment − „nem állt szándékában vagy nem volt képes arra, hogy a környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelően kezelje a hulladékot”.

Hozzátették, hogy az a mód, ahogyan a szemetet a helyszíneken kidobták, veszélyeztette „az emberek, az állatok és a növények egészségét”.

A Think Pinket építőipari cégek, önkormányzatok és magánszemélyek bízták meg, hogy az építőanyagoktól kezdve az elektronikai cikkeken, fémeken, műanyagokon, fán, gumiabroncsokon és játékokon át mindent elszállítson. A halmokat azonban az ügyészek szerint „válogatás nélkül” és felügyelet nélkül hagyták a helyszíneken.

Mind a 11 vádlott tagadta a vétkességet. Köztük van Bella Nilsson volt férje, Thomas Nilsson is, akinek ügyvédje szerint 2015 előtt, a bűncselekmények elkövetésekor vezérigazgatóként nem ő volt a felelős  írja a BBC.