Fülöp herceg ezért nem volt hajlandó soha megnézni Helen Mirren díjnyertes Erzsébet-alakítását

2024.09.06. 14:44
Gyles Brandreth író szerint – aki szoros kapcsolatban állt mind Fülöp herceggel, mind Erzsébet királynővel – Fülöp azért nem volt hajlandó soha megnézni A királynő című filmet – amelyben Helen Mirren Oscar-díjas alakítással személyesítette meg feleségét –, mert a mű „hiteltelenül ábrázolta” a királynőt. A filmben ugyanis sírt a királynő, amire az életben nem volt példa.

Gyles Brandreth író szerint – akinek legutóbbi könyve Elizabeth: An Intimate Portrait címmel jelent meg 2022-ben – az „ingerült” Fülöp herceg nem volt hajlandó megnézni Helen Mirren A királynő című filmjét, mert II. Erzsébetet „pontatlanul ábrázolták”, aki „soha nem sírt” – írta meg a Daily Mail

A 76 éves Brandreth – aki szoros kapcsolatban állt a néhai Fülöp herceggel – felidézte azt a feszült beszélgetést, amelyet Fülöppel Helen Mirren drámájáról, A királynőről folytatott.

Az író elárulta, hogy a néhai edinburghi herceg azt mondta neki, hogy nem hajlandó megnézni a 2006-os sorozatot, mert az „pontatlanul ábrázolja” a feleségét.

Fülöp azért kerülte a filmet, mert úgy hallotta, hogy a II. Erzsébet királynőt alakító Mirren sírva mutatkozik benne – ami Fülöp szerint hamis kép, mivel „a királynő soha nem sírt”.

Brandreth királyi életrajzíró – aki ismerte az uralkodói párt – azt is megosztotta, hogy Erzsébet miért nem sírt az évek során. Emellett azt is elmondták neki Erzsébet köréből, hogy amikor a későbbi királynő amikor az apja, VI. György halála után hazatért Kenyából, hogy „milyen nyugodt és visszafogott volt, és hogy nem hullatott könnyeket”.

Edinburgh hercege, emlékszem, azt mondta nekem, amikor megkérdeztem tőle, hogy látta-e a királynőről készült filmet Helen Mirrennel, azt mondta: »Miért akarnám megnézni?«

– tette hozzá ezután Brandreth, megjegyezve: Fülöp rendkívül ingerült lett a témától és úgy folytatta, hogy „úgy tűnik, a királynő sír a filmben. A királynő nem sír” – jelentette ki a herceg.

 „Egy színésznő sírna, feltételezném, hogy a királynő sírna, de ő nem sírt” – mondta Fülöp az írónak.

Nem azt mondta, hogy erény, hogy nem sír. De nem sír

– fogalmazott Gyles Brandreth Fülöp hercegről beszélve. 

A 2006-os A királynő című történelmi dráma Stephen Frears rendezésében és Peter Morgan írásával készült. Morgan tíz évvel később a vitatott A korona című sorozatot is megalkotta, ami Diana walesi hercegnő 1997-es halálát dolgozta fel.

Helen Mirren széleskörű kritikai és közönségsikert aratott az uralkodónő megformálásáért a filmben, amelyben Michael Sheen Tony Blairt alakította.