Visszatért a pedofíliával vádolt streamer, magyarázkodással telt első adása

2024.09.07. 19:38
Évek óta tart a huzavona a Dr DisRespect néven streamelő tartalomgyártó, Herschel Beahm és a világ legnagyobb közösségi streamingplatformja, a Twitch között. A tiltások, majd sugallgatások után az egykor pedofíliával is vádolt influenszer visszatért, ám első adásának körülményei majdnem olyan botrányosra sikerültek, mint a 2020-as távozása.

Négy évvel tiltása után, 2024. szeptember 6-án tért vissza Herschel „Guy” Beahm, ismertebb nevén Dr DisRespect az internetre. Az elmúlt időszakban botrányokba keveredő tartalomgyártó a YouTube-on streamelte a „The Truth”, azaz Az Igazság című adását, melyben tiltásának körülményeiről, okairól és eredményeiről beszélt.

Dr DisRespectet 2020-ban bannolta a Twitch, a legnagyobb közösségi streamingplatform – akkor még mindenki számára ismeretlen okokból. Ezekről az okokról egy ideig nem lehetett tudni, később azonban egy egykori dolgozó, Cody Conners hozta nyilvánosságra, hogy

Beahm egy fiatalkorúval váltott kétséges üzeneteket, amelyek már a szexuális töltetű beszélgetés határait súrolták.

Az üzeneteket továbbították a Twitch jogi csapatához is. Bár a platform ügyvédei nem fedeztek fel jogsértést, egy másik csapat úgy döntött, a biztonság kedvéért tiltják a streamert. Később a YouTube is csatlakozott, akik demonetizálták Dr DisRespect csatornáját, ami azt jelenti, hogy a tartalomgyártó videóival nem tud pénzt keresni a reklámok után.

Hosszas pereskedést követően a bíróság is megállapította, hogy Beahm nem bűnös, azonban a főként FPS-játékokat bemutató streamer egy azóta törölt X-posztban beismerte, hogy tényleg váltott „nem megfelelő” üzeneteket egy fiatalkorúval. Azonban visszatérő streamjében már kicsit visszakozott, elmondása szerint semmi törvénybe ütköző nem történt, és soha nem találkoztak. Egy korábbi menedzsere próbálta besározni a nevét, és szerinte jogtalan volt a Twitchről való tiltása – írja a TheGamer.

Ami nem szerencsés, hogy Dr Disrespect arra is hivatkozik, hogy az igazságszolgáltatás sosem vizsgálta, hogy a jogrendszerben, amelyben a fiatalkorú él, mi a beleegyezési korhatár.

Az eredeti tweettel ellentétben arról beszélt, hogy kontextusból kiragadott, „barátok közti incselkedés” történt – annak ellenére, hogy egyes források szerint a családos apa találkozót is akart szervezni a fiatalkorúval.

Bár a Twitchre is visszatért, Dr DisRespect dolga nem lesz egyszerű. A vádak után saját játékfejlesztő cége, a Midnight Society megszakította vele a szálakat, valamint a YouTube-on sem tud pénzt keresni. Azonban rengeteg adományt kapott az első streamje alatt, így egyelőre nem tűnnek túl súlyosnak a következmények.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.