18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Évtizedeken át bántotta fiait az üzletember, hogy ugyanolyanok legyenek, mint ő

GettyImages-539886710
2024.09.19. 18:35
Minden családi fotón együtt mosolyogtak, mert senki sem tudta, hogy mi történik otthon a négy fal között. A családfő évtizedeken keresztül bántalmazta fiait, s az anyjuk nem tett a védelmükben semmit, végül mind a két szülőt megölték a fiatalok. Egy új bizonyíték hozhat változást a Menendez testvérek évtizedek óta tartó sanyarú sorsában.

Ők lehettek volna az új Kennedy család a kubai üzletemberrel az élen, aki még a legsötétebb dolgokra is képes volt a siker érdekében. Csak azt nem vette észre, hogy fiait az őrületbe kergeti a szörnyűséges nevelésével, amiben még a felesége is támogatta.

A Menendez testvérek története a kilencvenes években annyira lázban tartotta az amerikaiakat, hogy még a legnépszerűbb sorozatokban is rájuk hivatkoztak. Most az egyik legnagyobb streamingóriás mutatja be az életük minden rezzenését, egy legendás rendező segítségével.

Mindenáron sikeresnek lenni

Lyle és Erik két év különbséggel látták meg a napvilágot egy közgazdász apa, José és a tanárnő anya, Kitty fiaiként. José mindig is törtető jellem volt, aki szigorú nevelést kapott a kommunista Kubában, így úgy érezte, a siker érdekében fiait is eszerint kell nevelnie. A testvérek tanulmányai nem voltak kiemelkedők, amit José nehezen viselt el. 

Erik mindössze hatéves volt, amikor a náluk vendégeskedő unokatestvérének elmesélte, hogy az apja megerőszakolta. A fiatal lány nem tudta mitévő legyen, így a fiúk anyjához fordult segítségért. Kitty azonban hazugságnak állította be fia szavait, és a férje pártján állt a komoly vádak közepette.

Ryan Murphy, aki korábban Jeffrey Dahmer életét is bemutatta a Netflixen a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori című sorozatával, most a Menendez család legsötétebb titkait tárta a nézők elé. Ennek segítségével megtudhatjuk, hogy Kitty, miután szakemberhez fordult, ő maga mondta el, hogy parazitáknak tartja fiait, ami miatt nem is szereti őket.

A bántalmazások Lyle és Erik életében is tovább folytatódtak, José vagy veréssel próbált többet kihozni belőlük a siker érdekében, vagy erőszakos közösüléssel büntette őket, ha nem hozzák az elvárt színvonalat, miközben a külvilág számára egy boldog család képét igyekeztek mutatni. 1989-re azonban megelégelték a folyamatos terrort a testvérek, és a saját kezükbe vették sorsukat.

Augusztusi gyilkosságok

1989. augusztus 20-án este José és Kitty a Beverly Hills-i kúriájuk dolgozószobájában álltak, amikor Lyle és Erik sörétes puskákkal a kezükben beléptek a szobába. Josét hatszor lőtték meg, köztük egy Mossberg 12-es kaliberű sörétes puskával, a tarkójára leadott halálos lövéssel. Kittyre összesen tízszer adtak le lövést, az egyik az arcán találta el, ami után a földön kúszva próbált elmenekülni. Lyle az autójához szaladt, hogy újratöltsön, mielőtt leadta volna a halálos lövést.

Közvetlenül a gyilkosságok után mindkét testvér a házban maradt, és a lövések keltette zaj miatt a rendőrség kiérkezését várták. Amikor a rendőrök megjöttek, a testvérek elmondták, hogy a gyilkosságok akkor történtek, amikor egy moziban nézték a Batmant, és részt vettek az egyik fesztiválon a Santa Monica Civic Auditoriumban. A rendőrség nem kérte a testvérek lőpormaradvány-vizsgálatát, ami jelezte volna, hogy nemrég elsütöttek-e lőfegyvert. A házban tapasztalt horrorisztikus látvány miatt elsőre azt gondolták, hogy a maffia végezhette ki a tehetős üzletembert és feleségét.

A nyomozás megindult, miközben Lyle a testvérével esztelen pénzszórásba kezdett. Éttermet vettek, luxusautókkal közlekedtek, és még a híres villából is kiköltöztek a gyilkosságok után. Unokatestvérük szerint nem volt ebben semmi furcsa, hisz korábban is megszokott volt tőlük, hogy különösebb gond nélkül élvezték az anyagi biztonságot. Azonban ez mégis gyanússá vált a rendőröknek, így először Eriket próbálták tőrbe csalni. Sikertelenül jártak, de nem tudták, hogy Erik eközben bevallotta a történteket a pszichológusának.

Örökre a rácsok mögött?

A tárgyaláson a két fiú többször is összeomlott, zokogásban törtek ki, amikor felelevenítették apjuk borzalmas tetteit. Egy ponton Lyle beismerte, hogy mivel gyerekként azt hitte, az a normális, amit José csinál, ezért gyakran ő is erőszakosan viselkedett az öccsével.

Azt állították, hogy az utolsó összetűzés 1989. augusztus 20-án történt az otthonukban, néhány perccel Kitty és José megölése előtt. A testvérek azt állították, hogy apjuk bezárta a dolgozószoba ajtaját, ami szokatlan volt. Paranoiásan és attól félve, hogy a saját szüleik fogják megölni őket, Lyle és Erik kimentek, és kezükben puskákkal tértek vissza. Az akkor eljáró ügyész szerint mivel ők férfiak, ezért nem lehet rájuk szexuális erőszak áldozataként tekinteni, és a motivációjuk csakis a családi vagyon megszerzése lehetett.

1996. július 2-án a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a testvéreket, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül, mindezt a gyilkosságok és a gyilkosságra való összeesküvés vádja miatt egymás után kell letölteniük.

Harmincöt évvel a gyilkosságok elkövetése után azonban új bizonyíték merült fel az ügyükben, ami igazolná, hogy téves volt a per minősítése, és nem kaphattak volna ilyen hosszú büntetést. Ha ez megtörténik, a Los Angeles megyei kerületi ügyészségen múlik, hogy újratárgyalják-e az ügyet.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Erik és Lyle Menendez a tárgyalásukon. Fotó: Getty Images/Ted Soqui)