Katalin hercegné hónapok után először mutatkozott nyilvánosan

2024.09.23. 06:29
Vasárnap reggel kapták lencsevégre újra Katalin hercegnét, aki nemrég jelentette be, hogy befejezte kemoterápiás kezelését. A hírek szerint a jövőbeli királyné nemhogy kész a visszatérésre, de már meg is történt, mivel megtartotta első találkozóját.

Azután, hogy az év elején nyilvánvalóvá vált, nemcsak Sára yorki hercegné és III. Károly, hanem Katalin hercegné is rákos megbetegedéssel küzd, egyszerre kezdett komoly aggódásba a világ.

A jövőbeli királyné állapotáról ráadásul sokáig nem lehetett tudni semmit, csak a találgatásokra lehetett hagyatkozni, illetve azon nyilatkozatokra, amelyeket a Kensington-palota vagy ő maga tett.

A közösségi felületeiken való, egészségi állapotáról szóló bejelentkezéseivel egyébként egy hosszú idők óta tartó hagyományt tört meg – ahogy az uralkodó is –, mivel a brit királyi család tagjaként nem szokás ilyen nyíltan tálalni az efféle panaszokat. 

Mint ismert, a diagnózist követően a hercegné egy időre visszavonult, hogy a gyógyulásra koncentráljon, ám nemrég örömmel osztotta meg a hírt, hogy befejezte kemoterápiás kezelését, és ugyan a jövőben is tennie kell azért, hogy egészséges maradjon, alig várja, hogy visszatérjen a munkához.

A kezelés ellenére egyébként az év során néhány eseményen már részt vett. Legutóbb júliusban, a wimbledoni teniszbajnokságon lehetett látni, ahol ő adta át a trófeát a győztes Carlos Alcaraznak. Azt megelőzően pedig júniusban, a III. Károly születésnapját ünneplő Trooping The Colouron járult a nép elé.

A jövőbeli megjelenéseit illetően úgy tudni, az évben még két alkalom lesz, amikor közszolgálatot fog teljesíteni. Előbb november 11-én a Remembrance Dayalkalmából szervezett ünnepségen, majd a westminsteri apátságban tartott istentiszteleten karácsonykor – ámhivatalosan még nem erősítették meg egyik megjelenést sem. 

Ezen felül a Daily Mail információi szerint a hercegné vasárnap reggel ismét mutatkozott a nyilvánosság előtt, ami az első alkalom volt azóta, hogy közölte, befejeződött a kemoterápiás kezelése. Vele tartott III. Károly, Kamilla királyné és Vilmos herceg is, akikkel a balmorali Crathie Kirk templomban vettek részt egy istentiszteleten. Az odafele vezető úton kapták lencsevégre, amint az anyósülésen ül egy autóban, amelyet férje, a trónörökös Vilmos herceg vezet. 

Ahogy a héten megírtuk, a hercegné a hírek szerint már részben vissza is tért a munkához, mivel kedden a windsori kastélyban tartott egy megbeszélést a korai gyermekkori fejlesztéssel kapcsolatos projektjével kapcsolatban – ám ott nem készülhettek róla képek. Ez volt egyébként az első általa megtartott esemény december 6. óta, és bizakodással telve remélhetjük, hogy a jövőben még több rendezvényen teszi majd tiszteletét.

Amennyiben kíváncsi arra, hogyan teltek a hercegné elmúlt hónapjai, illetve mit tudtunk meg az állapotáról, ide kattintva elolvashatja.