Elvis Presley lányának gyerekkorát megkeserítette az apja halálának gondolata

GettyImages-80216592
2024.09.27. 20:36
Október 8-án jelenik meg Lisa Marie Presley emlékirata, a From Here to the Great Unknown című könyv, amelyet lánya, Riley Keough fejezett be. Lisa Marie Presley a könyvben többek között őszintén mesél apja, Elvis Presley elvesztése miatti szorongásáról, saját függőségeiről, anyaságról és a családi tragédiák okozta traumákról is.

Lisa Marie Presley neve sokak számára csupán Elvis Presley, azaz a rock ’n’ roll királya miatt cseng ismerősen, ugyanis ő volt az ikonná vált előadó egyetlen gyermeke. Élete azonban tele volt a hírnév és a magánélet közötti feszültségekkel, amelyeket a nyilvánosság és több családi trauma is súlyosbított.

Erről árulkodik az életét bemutató kötet is, amelyet 2023-ban, 54 éves korában bekövetkezett halála előtt kezdett el írni, az emlékiratokat azonban nem tudta befejezni, így posztumusz, lánya segítségével jelenik majd meg a könyv. A kötetről az októberi megjelenés ellenére már több információ is napvilágot látott, amelyeket olvasva egy meglehetősen szomorú és nehéz gyermekkor tárul a szemünk elé. 

Lisa Marie Presley mindössze kilencéves volt, amikor Elvis Presley 1977-ben meghalt. Hiába azonban a gyász, a lány mindennapjait már jóval azelőtt is beárnyékolta a haláltól való félelme, állítása szerint évekkel korábban is érezte, hogy hamarosan elveszti az apját. 

Emlékiratában így ír erről:

Mindig aggódtam azon, hogy az apám meghal. Néha láttam őt, amikor teljesen kikészült. Előfordult, hogy eszméletlenül találtam rá. Írtam is egy verset, amelyben ez a sor szerepelt: Remélem, apa nem hal meg.

– áll a People magazinnak eljuttatott könyvrészletben. 

A gyermekkori félelmeket még tovább súlyosbította, hogy Lisa Marie Presley saját szemével látta Elvis romló állapotát, amely a fellépései előtt és után hatványozottan szembetűnő volt – gyerekként mégis elragadtatta apja színpadi jelenléte. „Az volt a kedvencem, amikor apám koncertjeire mentem” – meséli a könyvben. „Büszke voltam rá, ahogy felvitt a színpadra, kézen fogva. Persze egy pillanat múlva már elválasztottak tőle, és a közönség soraiba ültettek, de ezeket a pillanatokat sosem felejtettem el.”

Elvis halála után azonban Lisa Marie is küzdött a sötét árnyakkal, amelyek családját kísérték. Tizenéves lázadásai során a kábítószer-fogyasztásba menekült, ami tovább fokozta az életében jelentkező érzelmi hullámokat.

Lisa Marie Presley élete ugyan számos megpróbáltatással és kihívással volt teli, mégis lánya, Riley Keough abban reménykedik, hogy édesanyja posztumusz memoárjával sikerül bemutatnia a valódi énjét. „Mivel anyám Elvis Presley lánya volt, állandóan vizsgálták, vitáztak róla, boncolgatták az életét” – mondja Riley. „Amit ő szeretett volna elérni ezzel a memoárral, amit én próbáltam befejezni helyette, az az, hogy a címlapok mögé lássunk, és bemutassuk, ki is volt ő valójában. Szeretném, ha az emberek megismernék őt mint a legjobb anyát, a vad gyereket, a szenvedélyes barátot, az alábecsült művészt, az őszintét, a vicceset, és a traumák sújtotta, mégis boldog embert, aki mindvégig egy különleges életet élt.”

Elvis Presley lánya 2023. január 13-án, 54 éves korában vesztette életét, amelynek oka a drasztikus fogyás és az opiodokra való visszaszokás lehetett.

(Borítókép: Lisa Marie Presley, Priscilla Presley és Elvis Presley. Fotó: Magma Agency / Getty Imgaes Hungary)