80 éves nagymama is indulna a Miss Universe címért, mindenki rajta ámul

2024.09.28. 20:47
Hétfőn rajtol Dél-Koreában a Miss Universe versenye, amelynek egy 80 éves indulója is akadt. Amennyiben Csoi Szoon-hva kijut a novemberi mexikói döntőre, történelmet írhat a szépségverseny legidősebb résztvevőjeként.

A 80 éves Csoi Szoon-hva majdnem egy évtizeddel az első Miss Universe verseny 1952-es megrendezése előtt született, és most történelmet írhat a szépségverseny legidősebb résztvevőjeként – írja a CNN.

Szeptember elején mutatták be a Miss Universe Korea éves versenyének döntőseit. Hétfőn Csoi 31 másik versenyzővel mérkőzik meg a tiaráért és a lehetőségért, hogy Dél-Koreát képviselje a Miss Universe döntőjén idén novemberben Mexikóban.

Meg akarom döbbenteni a világot, hogy hogyan lehet egy 80 éves hölgy ilyen egészséges. Amikor az ember megöregszik, hízik. Szóval meg akarom mutatni, hogy még akkor is lehet egészségesen élni, amikor megöregszünk

– mondta Csoi Szoon-hva, akinek két gyermeke és három unokája is van.

A Miss Universe Szervezet évtizedeken át szigorú korhatárokat szabott meg, a részvételt a 18 és 28 év közötti nőkre korlátozták. De 2024-től a modernizáció miatt a felső korhatárt feloldották. Tavaly a szervezet frissítette a részvételi kritériumokat is, hogy eltörölje a várandós nők vagy anyák, valamint a házasságban élő – vagy elvált – nők hosszú ideje fennálló tilalmát. Ennek nyomán az országos szintű Miss Universe versenyek kötelesek voltak követni a példát. Idén például az 58 éves Lorraine Peters és a 60 éves Alejandra Marisa Rodríguez is rész vett a Miss Universe kanadai és argentin versenyén, de egyikük sem jutott tovább a novemberi döntőbe.

Csoi – amennyiben elnyeri a címet, és továbbjut Mexikóba – a legidősebb személy lesz, aki valaha is részt vett a Miss Universe szépségversenyen, és több mint kétszer annyi idős lesz, mint a következő legidősebb döntős. Jelenleg a 40 éves máltai Beatrice Njoya a legidősebb megerősített résztvevő, aki három gyermek édesanyja, bár a mezőny még nem teljes, ugyanis néhány országnak még ki kell választania a versenyzőjét.

A hétfőn kezdődő szépségversenyen Csoi egy énekversenyen vesz részt, a többi döntős pedig táncot ad elő, vagy hagyományos koreai ruhában, úgynevezett „hanbokban” vonul végig a színpadon. A Miss Universe Korea győztese egy olyan pontozási rendszer alapján dől el, amely figyelembe veszi az online szavazást és a zsűri értékelését, amely a külső és belső szépséget egyaránt értékeli.

Későn jött a modellkedés

Miután Csoi az 50-es éveiben anyagi nehézségek miatt nyugdíjba vonult, kórházi ápolóként dolgozott, majd 72 évesen kezdett el modellkedni, hogy törleszteni tudja az adósságait.

Az egyik betegem mondta, hogy próbáljam ki a modellkedést. Azt hittem, hogy ez badarság, ugyanakkor felébresztette egy régi álmomat, hogy modell leszek, csinos ruhákat viselek, és fotózásokon veszek részt

– mondta Csoi. A koreai modell heti rendszerességgel vett órákat egy modellakadémián, és műszak közben gyakorolta a kifutón való sétákat a kórház folyosóin. 2017-ben leszerződött tanára ügynökségéhez, majd a következő évben, 74 évesen debütált a szöuli divathéten. Azóta olyan magazinok koreai kiadásaiban szerepelt, mint a Harper’s Bazaar és az Elle, valamint olyan márkáknak készített reklámkampányokat, mint a népszerű dél-koreai sör, a Cass.