Vigyázzon, ha Scarlett Johansson megkeresi!

2024.10.11. 10:40
Meg tudná tippelni, kik azok a celebritások, akiknek a neve igazi mézesmadzag az online csalások piacán? Meg fog lepődni, mert fiatal TikTok-sztárok, befutott színésznők és idős férfi ikonok is szerepelnek a kihasználtak 10-es listáján.

A McAfee számítógépes biztonsági cég közzétette listáját arról a 10 nemzetközi hírességről, akiket a hackerek legtöbbször felhasználnak csalásaikhoz. Engedély nélkül alkalmazzák a hírességek képeit például film- vagy dalletöltést áruló rendszerekhez, vagy a celebek arcával hirdetett termékeket, kriptovaluta-befektetéseket, koncertjegyeket árulnak. Ez persze egytől egyig átverés.

Deepfake videókat is bedobnak a színészekről, hogy megszerezzék a gyanútlan ügyfelek bankszámla-információit, vagy tolvaj programokat telepítsenek eszközeikre, amikkel ellopják személyazonosságukat. A mesterséges intelligencia eszközeit is használják, és a hírességek nevével szinte mindent el tudnak adni.

A McAfee egyik vezetője hozzá tette, hogy bár a mesterséges intelligencia által generált tartalom nem mindig káros, egyre nehezebb megmondani, mi a valódi és mi a hamis. Most pedig átböngészhetjük azoknak a hírességeknek a listáját, akiket a legtöbbször felhasználnak online csalásokra.

Az első Scarlett Johansson, akinek nevét és képmását bevetették már reklámokhoz és ajánlásokhoz.

Johansson felemelte szavát a MI által generált, nem konszenzusos tartalom ellen is, jogi lépések megtételét is kilátásba helyezte az OpenAI ellen, mert állítólag lemásolja és utánozta a hangját.

A második Kylie Jenner, akinek nevét és képét előszeretettel használják a közösségi médiában, és hamis Kylie Cosmetics termékekhez és weboldalakhoz is bedobják. Taylor Swift nevében adományokat kérnek, csalnak koncertjegyeivel, de félretájékoztatásra is használják nevét. Donald Trump például egy MI által kreált hamisítvánnyal bizonyította, hogy Swift őt támogatja.

Anya Taylor-Joyt nyereményjátékhoz használták fel, Twitter/X-fiókját pedig feltörték, hogy hamis információkat tegyenek ott közzé a Vezércsel folytatásáról. De nem csak fiatal nők szerepelnek a csalik között, Tom Hanks nevét és képét csodaszerek népszerűsítésére használták. Johnny Depp ajándékozási, kriptográfiai és adománygyűjtő csalásokhoz szolgált, Sabrina Carpentert jegyértékesítési csalásokban és szexuális tartalmú alkalmazás reklámozására alkalmazták.

Sydney Sweeney nevét és fotóját kriptocsalásokhoz használták fel, Blake Lively nevével pedig diétát akartak eladni. Addison Rae TikTok sztárt szintén kihasználták, hogy kriptocsalásokat reklámozzanak vele.