Katasztrófa idején őket hagyják hátra elsőként

GettyImages-2177137391
2024.10.12. 06:15
Tombol a hurrikánszezon Florida partjainál, a mindent elsöprő Milton tíz ember életét követelte és több millió ember otthonát tette a földdel egyenlővé. Voltak olyanok, akik ha akarták volna sem lett volna meg a lehetőségük menekülőre fogni, a börtönöket ugyanis nem ürítették ki a Milton érkezéséig, hiába vannak veszélyes területen. A baj elültével azonban nekik kell először kimenni az utcákra megkezdeni a helyreállításokat.

Szívbemarkoló történetekkel és felvételekkel árasztották el a floridai lakosok a közösségi oldalakat, amikor kiderült, hogy a Milton hurrikán miatt vagy el kell, hogy hagyják az otthonaikat, vagy azokból erődöt kell hogy építsenek a túlélés reményében. Az államban azonban több mint húszezer olyan ember volt, aki bár menekült volna a mindent elsöprő vihar elől, nem tudott mit tenni.

A déli állam börtöneit ugyanis nem ürítették ki, így a rabok az őrökkel együtt várták, hogy lecsapjon minden idők egyik legijesztőbb trópusi vihara, miközben tudták, hogy végül nekik kell majd eltakarítaniuk a romokat.

Elítélték, de nem halálra

A Milton hurrikán szerdán, a késő esti órákban érte el Florida nyugati partvidékét. A középpontja Tampa nagyvárostól délre, Sarasota közelében vonult kelet felé 3-as erősségű viharként, óránként 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel. A viharzóna az éjszakai órákban 1-es fokozatú hurrikánná csillapodott, és csütörtökön, a hajnali órákban keleti irányban elhagyta a floridai partokat.

A vihart megelőző napokban több millió embert utasítottak arra, hogy hagyják el otthonukat a várható tengerár miatt. A veszély valós volt, csütörtök estére tíz halálos áldozatot azonosítottak a hatóságok.

A hurrikán, amelynek adatai még egy tapasztalt meteorológust is megríkattak, olyan területeken haladt át, ahol nemcsak lakóházak, de börtönök is voltak. Ezeket pedig nem ürítették ki, akkor sem tették volna, ha az ott lévő fogvatartottak csupa gyerekek. Mindegyik intézmény vezetője hurrikánbiztosnak nevezte sajátját, annak ellenére, hogy az egyik legveszélyesebb zónában fekszenek, alig pár száz méterre a tengerparttól.

Amikor a fiamat elítélték, nem kapta meg a halálos ítéletet

– mondta az egyik fogvatartott édesanyja, aki naponta kereste fel a börtönöket, hogy megtudja, mikor és hova helyezik át a fiát, de az utolsó pillanatban is azt a választ kapta: ezek az épületek kibírnak egy olyan vihart, mint a Milton.

Több mint 28 ezer rab és börtönőr várta, hogy megérkezzen a pusztító hurrikán, ami elől már nem volt idejük menekülni, hiába voltak a kötelezően kitelepítendő zónában. Bár a kormány nem kényszeríti az embereket a távozásra, technikailag illegális a kötelező evakuációs zónában maradni vihar idején.

Nem a floridai elítéltek az elsők, akiknek egy súlyos hurrikán alatt a helyükön kell menedéket keresniük. Amikor a Helene hurrikán a múlt hónapban lecsapott, 550 észak-karolinai férfi maradt a Mountain View büntetés-végrehajtási intézet elárasztott celláiban öt napig világítás és folyóvíz nélkül. Korábban a Katrina hurrikán idején több száz rabot hagytak magukra élelem és víz nélkül, miután az Orleans Parish börtön személyzete elmenekült. 

Az Egyesült Államokban jelenleg csupán hat állam protokolljában szerepel a rabok kötelező mentése természeti katasztrófa idején, míg huszonnégy állam ilyen időkre a kötelező munkát írja elő nekik.

Vihar után az elsők között teszik rendbe az utcákat

A bebörtönzött embereket gyakran elhanyagolják, amikor a természeti katasztrófák során a biztonságuk garantálásáról van szó. A Vox jelentése szerint gyakran kihasználják őket munkaerőként. Louisianában a szeptemberi Francine hurrikán után a foglyok végezték a tisztítási és helyreállítási munkálatokat, Kaliforniában pedig évek óta kulcsszerepet játszanak az erdőtüzek leküzdésében. 

Bár e feladatok némelyike alternatív utat kínál a rehabilitációhoz, vagy lehetővé teszi a rabok számára, hogy új készségeket sajátítsanak el, egyik sem jár ugyanazzal a biztonságot vagy bérezést szolgáló munkajogi védelemmel, mint amit más munkavállalók általában kapnak ilyen helyzetekben.

Egyelőre nem érkezett információ arról, hogy a Milton hurrikán esetében az intézmények valóban kiállták volna-e az időjárás megpróbáltatásait, és ha igen, akkor hol és mikor számíthat a lakosság a fogvatartottak segítségére.

(Borítókép: A floridai Treasure Island a Milton hurrikán után október 10-én. Fotó: Thomas Simonetti / The Washington Post / Getty Images)