Meghalt a bejárónője, beperelte magát, majd ellopta a biztosítási pénzt a családirtó sztárügyvéd

GettyImages-2165992541
2024.10.13. 20:46
Ismételten emberölési ügy miatt kerül törvényszék elé az ismert sztárügyvéd, Alex Murdaugh. A jogász a vád szerint nemcsak megölte a bejárónőjét, de még a nő fiait is átverte. Átszámítva majdnem másfél milliárd forintot sikerült kaszálnia a gyászoló fiatalokon. Élete végéig börtönben kell maradnia, de Murdaugh mindent megtesz azért, hogy szabaduljon.

Január 6-án ismét kinyílik egy Murdaugh-akta, ezúttal a vagyonos család bejárónőjének rejtélyes halála lesz terítéken. Alex Murdaugh-t 2023 tavaszán ítélték kétszeres életfogytig tartó börtönbüntetésre a felesége, Maggie és a fia, Paul meggyilkolása miatt. Ősszel még további 27 évet kapott, amiért az ügyvédi praxisában közel száz embert károsított meg anyagilag. A vádak között volt csalás, pénzmosás és adóelkerülés is.

Jelenleg az egyik legsúlyosabb üggyel kell szembenéznie, és megmagyaráznia, hogy mi is történt valójában Gloria Satterfielddel.

Holttest a rezidencián

Gloria Satterfield húsz éven át vezette a háztartást a Murdaugh-rezidenciákon, miközben egyedül nevelte két kisfiát. Soha nem kapott fizetett szabadságot, és ha kellett, még betegen is bement dolgozni, hogy a fiainak sohase kelljen nélkülözniük – derült ki a történetet érintő dokumentumfilmből. Gloria Satterfield 2018-ban a család vadászházánál felment az egyik lépcsőn, ám a nyolcadik fok után lezuhant a földre.

Paul Murdaugh hívta a segélyhívót, majd a kiérkező mentők stabilizálták az 58 éves nő állapotát. Satterfield három hétig feküdt a kórházban, végül a kórházi lapja szerint természetes halált halt. 

A nő temetésén Alex odalépett az egykori bejárónő fiaihoz, és megígérte nekik, hogy helyrehozza a dolgot, amiért ő felelős, elvégre az ő házában történt a baleset. Meggyőzte őket, hogy képviselné őket egy kártérítési perben, amiben saját magát perelné be. A jogban nem jártas két fiú belement a játékba, és mindent úgy tettek, ahogy Murdaugh kérte, majd várták a kártérítési pénzt. Egy évvel később véletlenül derült fény a csalásra, amikor egy újságíró Mallory Beach halálával kapcsolatban keresett dokumentumokat a bíróság irattárában. A kamasz halálához a vádak szerint szintén köze volt a Murdaugh családnak.

Megtudta ugyanis, hogy a Satterfield fiúknak két biztosító

3,8 millió dollárt utalt ki kártérítési összegként, vagyis közel másfél milliárd forintot, azonban a pénz Murdaugh egyik titkos számláján landolt.

Nem ők ugyanakkor az egyetlenek, akiket átvágott a sztárügyvéd, még közel száz ehhez hasonló eset derült ki az ügyvédi irodánál. 

Minél előbb szabadulna

Az új év szinte alig fogja kezdetét venni, és Alex Murdaugh azonnal a bíróság elé áll, hogy feleljen a nő halálával kapcsolatos kérdésekre. A dél-karolinai meghallgatáshoz már elkezdték mozgósítani az esküdtszéket, azonban addig is újabb fronton támadja a már jogerős ítéleteket magával kapcsolatban.

Miután 2023 márciusában elítélték a felesége és fia 2021 júniusában elkövetett megölése miatt, és az állami csalás vádjában bűnösnek vallotta magát, Murdaugh 2023 szeptemberében bűnösnek vallotta magát a szövetségi csalás vádjában, és 2024 áprilisában 40 év szövetségi börtönbüntetésre ítélték. Annak ellenére, hogy aláírta a 22 vádpontot tartalmazó, nem vitatott szövetségi vádalkut, amelynek általános rendelkezései tiltják a fellebbezést, Murdaugh ügyvédei július 11-én fellebbezést nyújtottak be az ítélet ellen, és a nyolcadik módosításra alapozva érveltek, amely tiltja a túlzott és kegyetlen vagy szokatlan büntetéseket.

Ez a 40 év szövetségi börtönbüntetés „halálos ítéletet jelent az 55 éves Murdaugh számára” – áll a fellebbezésben. Ezzel azonban a fellebbviteli bíróság nem értett egyet, és a fellebbezését elutasította. Három szövetségi fellebbviteli bíró úgy ítélte meg, hogy a férfi „tudatosan és önként lemondott a fellebbezéshez való jogáról”, amikor elfogadta és aláírta a bűnösségét elismerő megállapodást.

Nem tudni, hogy Murdaugh és ügyvédei folytatják-e a fellebbezési sorozatot egy magasabb szintű bíróságon.

(Borítókép: Alex Murdaugh a bíróságon 2024. január 29-én. Fotó: Tracy Glantz/The State/Tribune News Service/ Getty Images)