18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Felfedi titkait a szülőgyilkos testvérpár: apjuk 20 éven át bántalmazta őket

2024.10.19. 10:16
Harmincöt évvel ezelőtt José és Kitty Menendezt a saját fiaik ölték meg a saját otthonukban. A fiatalok bűnössége nem volt kérdéses, és ők inkább vesztették volna el a pert, mint hogy a családjuk titkairól beszéljenek, miközben hosszú éveken át bántalmazták őket. Most először szólalnak meg a több évtizeddel korábban történtekről.

A kilencvenes években két ügy is megrázta az amerikai lakosságot, először a Menendez-gyilkosság, majd O. J. Simpson pere következett a bíróságokon. Két súlyos emberölési ügy, amelyek elkövetői ismerték is egymást, és vélhetően nem gondolták, hogy ilyen hatással lesznek egymásra az ítéletüket illetően.

Lyle és Erik Menendez harmincöt éve tölti mindennapjait valamelyik amerikai börtönben, és

most egy Netflix-dokumentumfilmben készek elmondani, mi is történt akkor,

remélve, hogy a társadalom megérett arra, hogy elfogadja: férfiak is lehetnek szexuális bántalmazás áldozatai. 

Ahol kegyesek a rendőrök

90210, valószínűleg az egyik leghíresebb irányítószám a világon. Beverly Hills a celebek és a tehetős emberek terepe, így másként viselkednek velük a kiérkező rendőrök. Ez történhetett akkor is, amikor 1989 augusztusában Erik Menendez értesítette a hatóságokat arról, hogy holtan találták a szüleiket a saját otthonukban. Mint ismert, augusztus 20-án este José és Kitty a Beverly Hills-i kúriájuk dolgozószobájában álltak, amikor Lyle és Erik sörétes puskákkal a kezükben beléptek. Josét hatszor lőtték meg, többek közt egy Mossberg 12-es kaliberű sörétes puskával a tarkójára leadott halálos lövéssel. Kittyre összesen tízszer lőttek, az egyik golyó az arcán találta el, ezután a földön kúszva próbált elmenekülni. Lyle az autójához szaladt, hogy újratöltsön, mielőtt leadta volna a halálos lövést.

Ott voltak a tárak a kocsimban, a kezünkön lőpormaradvány. Csak egy gyors ellenőrzés, és mindenre fény derült volna ott helyben!

– kezdi Lyle Menendez, kiemelve, hogy a későbbi kihallgatásukon szinte beismerték a történteket, a rendőrök mégsem tartóztatták le őket. Néhány nappal a gyilkosság után pénzköltésbe kezdtek, ami a rendőrök szerint szokatlan volt, a fiúk viszont elveszettek voltak. Közel két évtizeden át csak azt tették, amit apjuk mondott, vagy amiről tudták, hogy boldoggá tehetik a családfőt, így a haláluk után Erik teniszedzőre költött, mert tudta, hogy apja gyengének tartotta a kedvenc sportágában a teljesítményét, míg Lyle apjuk után a család új üzleti szakemberre akart lenni. Egyikük sem tudott ezeken a területeken igazán sikeresnek mutatkozni.

A pénzköltések és a fegyvervásárlás viszont elégnek bizonyultak, hogy a hollywoodi gyilkosságot a bíróság elé vigyék, így a Menendez testvérek hamar a vádlottak padján találták magukat.

Soha nem szabadultak volna

A fivérek bűnössége ekkor már egyértelmű volt, így a bíróságon két lehetőség közül kellett dönteniük az esküdteknek: Gondatlan vagy előre kitervelt emberölés volt a háttérben? Utóbbi miatt akár halálbüntetést is kaphatott volna Erik és Lyle, így komoly tétje volt a döntésüknek. A két, húszas éveiben járó férfi okosabbnak látta csendben ülni a tárgyalóteremben, mert inkább elvesztették volna a pert, csak a családi titkaikról ne kelljen beszélniük. 

Végül megtört ez a sorozat, és védőik unszolására tanúskodtak maguk mellett, ennek során arra próbáltak rávilágítani, hogy önvédelemből cselekedtek. Az augusztusi estet megelőzően a két fiút szexuálisan és fizikálisan is bántalmazta José, egészen hatéves koruktól kezdve. Lyle esetében felnőttkorára ezek abbamaradtak, azonban Eriknél az utolsó pillanatokig folytatódtak az erőszakos közösülések. Erik elmondása szerint egész életében egy olyan burokban élt, hogy apját csak ekkor teheti boldoggá, a szeretetre csak ilyenkor méltó, így amikor szeretett volna az ország másik pontján lévő egyetemre jelentkezni, és az apjuk ezt megtiltotta, teljesen összetört. Erik ekkor fordult segítségért Lyle-hoz, aki bedühödött, tudván, hogy a molesztálást apjuk nemcsak rajta, de majdnem húsz éven át az öccsén is elkövette. Számonkérte, azonban válaszul a családfő az ő meggyilkolásukkal fenyegette meg, majd kiderült, hogy az egészről az anyjuk is tudott. Azt hitték, hogy aznap este álmukban ölik meg őket a szülők, ezért ragadtak még előttük fegyvert.

A történtek megdöbbentették az esküdteket, akik 31 napon át vitatkoztak az ítéleten, de nem sikerült egyezségre jutniuk. A fiúk nem távozhattak a börtönből, újra kellett tárgyalni az ügyüket, de először O. J. Simpson következett, miközben a traumáikat újra átélő fiúk szenvedéseiből főműsoridőben csináltak paródiát a televíziók. 

Ítélet O. J. Simpson után

Az ismert színészt a fivérek tárgyalása után tartóztatták le, a felesége és annak szeretője meggyilkolásának ügyében. Ez volt ekkorra már a második olyan büntetőügy, amelyet a televíziók élőben közvetítettek. O. J. nemcsak a lakosság számára nem volt ismeretlen, de a Menendez-testvérekkel is jó viszonyt ápolt, hiszen apjuk révén gyerekkorukban sok időt töltött a villa környezetében. Később mind a hárman ugyanabban a börtönben várták az ítéletüket. 

Simpsont végül felmentették, ami hatalmas felháborodást keltett a médiában, és ezzel nyomást gyakoroltak a bíróságra. A Menendez testvérek tárgyalásán ugyanis csak az esküdtek változtak, az ügyész és a bíró személye változatlan maradt. Utóbbi le is szögezte, hogy nem tehetnek most vallomást a fivérek és a családtagok, valamint a pszichológusokat sem hallgatják meg. Ennek köszönhetően mindössze egy hét alatt bűnösnek mondták ki őket, majd életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték a két fiút. Erik és Lyle számára az volt a legnehezebb, hogy a következő pillanatban kiderült, két külön börtönbe szállítják őket. Két évtizeden át nem tudtak egymásról semmit, miközben a családtagjaik elkezdtek emlékezni arra, hogy milyen gyanús jelek voltak a Menendez-összejöveteleken. 

Erik és Lyle története idén novemberben új fejezethez érkezik, ugyanis ítéletüket felkarolta a TikTok új generációja. Több ezer olyan videó készül az ügyükkel kapcsolatban a népszerű platformon, amelyben kiállnak a mostanra már ötvenes éveikben járó férfiak mellett, és hirdetik:

férfit is érhet bántalmazás.

A gyilkossági per újratárgyalásáról így még idén döntés születhet, addig is olyan hírességek képviselik az érdekeiket, mint Kim Kardashian, akinek az apja védte O. J. Simpsont, valamint a Szörnyetegek: A Lyle és Erik Menendez-sztori című sorozat sztárja, Cooper Koch.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala ingyenes hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon (H., K., CS., P. 18:00–22:00, K. 8:00–12:00, Sze. 12:00–14:00). További információ az egyesület segélytevékenységeiről a nane.hu oldalon található.