Hivatalos: Zamárdiban nem lesz több Balaton Sound

2024.10.20. 12:20
Csákovics Gyula polgármester arról beszélt Zamárdi helyi hírmondó lapjában, hogy a Balaton Sounddal sokkal több probléma volt, mint a Strand Fesztivállal, ezért míg utóbbi maradhat a településen, a 2025-ös Balaton Sound már biztosan nem Zamárdiban kerül lebonyolításra. Pletykák felröppentek már arról, hogy egy-két Balaton-parti város befogadná a fesztivált, de biztos információ még nincs a témában.

A Zamárdi Hírmondó októberi számában Csákovics Gyula polgármester elmondta, hogy hamarosan bejelentésre kerül, hogy a Balaton Sound fesztivált 2025-ben már nem Zamárdiban rendezik meg. Noha a fesztivál elvileg nem szűnik meg, 

a Strand Fesztivál elfogadottabb, kevesebb problémával. Velük a közeljövőben fognak tárgyalásokat folytatni a továbbiakról.

A településvezető előrevetítette azt is, hogy a Balaton Sound helyett nem kívánnak más fesztivált befogadni, de a pontosabb egyeztetések majd csak az alakuló ülésen kezdődhetnek meg. Emellett mindenkinek megköszönte az elmúlt öt év együttműködését, a különböző intézményvezetőktől kezdve a civil szervezetekig.

Pletykáltak már

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a 16. Balaton Sound után a fesztivál szerződése lejár a Balaton-parti település önkormányzatával, viszont eddig sehol nem volt hivatalos hír vagy bejelentés arról, hogy a város egyáltalán hajlik-e arra, hogy meghosszabbítsa – jelen esetben újratárgyalja vagy újrakösse – szerződését a fesztivál szervezőivel.

Lejárt a szerződésünk a szervezőkkel. Abban 2024-ig volt lehetőségük megtartani a Balaton Soundot, tehát ilyen értelemben ez volt az utolsó fesztivál, amit megrendezhettek itt

– mondta akkor Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

Az idei fesztiválon a Balaton Sound látogatószáma átlépte a bűvös százezret, így a sikerességre egyáltalán nem lehetett panasz. Legalábbis a szervezők részéről biztosan nem, az önkormányzat viszont – ahogy a polgármester fentebb is említette – már nem volt ennyire elragadtatva a fesztivál látogatóitól. 

Akkor megkerestük Vető Viktóriát, a Sziget Fesztivál és egyben a Balaton Sound sajtófőnökét, aki elmondta, hogy „a  Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk”.

Arról már felröppentek pletykák, hogy más Balaton-parti városok felajánlották, hogy befogadnák a rendezvényt (Balatonvilágos, Balatonboglár is szóba került), de biztos információval egyelőre még senki nem szolgált.