Szinte nincs olyan család, baráti társaság, ahol ne lenne legalább egyvalaki, aki valamilyen mentális betegséggel, idegrendszeri zavarral vagy függőséggel küzd. Ez a kötet húsz megrázó igaz történetet tár fel.
MEGVESZEMA fogai bánhatják, ha proseccóval ünnepli a szilvesztert
További FOMO cikkek
Ha az újévet egy-két pohár proseccóval ünnepelné, legyen óvatos – a népszerű olasz habzóbor túlzott fogyasztása ugyanis súlyos fogászati problémákhoz vezethet, figyelmeztetnek a szakértők. A prosecco magas cukor- és savtartalma megtámadhatja a fogzománcot, sárgulást, fogszuvasodást, és akár komolyabb beavatkozásokat is szükségessé tehet, így érdemes a koccintáson kívül máshoz nyúlni ma este a bárszekrényt nyitogatva.
Annak ellenére, hogy a hétköznapi ember számára mindez rendkívül különös, és sosem hallott információ lehet, a fogászati szakértők körében már elterjedt az úgynevezett „proseccofogak” kifejezés, amely azt a jelenséget írja le, amikor a prosecco fogyasztása miatt a frontfogak romlása intenzívebbé válik az ünnepi időszakban.
Sahil Patel, az egyik londoni fogklinika alapítója a Daily Mailnek elárulta: „A fogorvosok tapasztalatai szerint az ünnepi időszakban különösen gyakori a metszőfogakat érintő fogszuvasodás.” A prosecco ugyanis különösen problémás, mert
édes ízű, könnyen elérhető, magas cukor- és savtartalmú, valamint szénsavas ital. Ezek a tényezők együtt rendkívül népszerűvé és elérhetővé teszik nagy mennyiségben.
Az ital folyamatos cukorexpozíciót okoz a szájban, ami ideális környezetet teremt a fogszuvasodás számára. Ez később tömésekhez vagy akár kozmetikai beavatkozásokhoz is vezethet.
Nyree Whitley, egy másik neves fogorvos szintén arra figyelmeztetett, hogy a prosecco savassága károsíthatja a zománcot, ami elszíneződést és érzékenységet okozhat:
Sajnálatos hír a prosecco kedvelőinek, hiszen bár élvezetes ünnepi ital, a savassága károsíthatja a fogzománcot, ami elszíneződéshez vezethet
– vélekedett.
Véleményét osztotta professzor Damien Walmsley, a Brit Fogorvosi Szövetség tudományos tanácsadója is, aki az ünneprontók táborát erősítve figyelmeztetett a veszélyekre.
A prosecco hármas támadást jelent a fogak számára: szénsavasság, cukortartalom és alkohol. Ez érzékenységet és zománceróziót okozhat. A szénsavas italokban a szénsav a frissítő ízért felel, de savasabbá teszi az italt. Emellett egy pohár prosecco körülbelül egy teáskanálnyi cukrot tartalmaz, ami nagy mennyiség
– magyarázta, kiemelve, hogy a „cukor a szájban található baktériumokkal kölcsönhatásba lépve savat termel, ami a zománcot lassan feloldja, lyukakat és üregeket hozva létre”.
Miért rosszabb a prosecco más italoknál?
Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy lehet az, hogy ez az ital számít a fogak gyilkosának, magasabb szénsav- és cukortartalma, valamint az a szokás, hogy hosszabb idő alatt kortyolgatják el, mint más italokat, még károsabbá teszi a fogsorunk számára, és se a sör, sem pedig más habzóborok vagy szeszes italok nem veszik fel vele a fogpusztító versenyt.
A britek fogorvosai persze jogosan is aggódnak az alkoholos ital népszerűsége és káros hatásai miatt, egyes becslések szerint ugyanis az Egyesült Királyságban évente körülbelül 131 millió üveg proseccót fogyasztanak el – ez fejenként közel két üveget jelent. Az ország a világ legnagyobb proseccopiaca, a világ teljes proseccoexportjának több mint harmadát importálja.
Ebből jól látható, hogy nehézkes lenne elkerülni egy-egy ünnepi alakalomkor az elfogyasztását, azonban ha már a pohár fenekére néztünk, néhány tanácsot érdemes megfogadni, ha az új évet nem a fogorvosunk hívogatásával szeretnénk indítani.
Whitley éppen ezért azt tanácsolja, hogy
nem szabad fogat mosni közvetlenül prosecco fogyasztása után, mert ez az italban lévő savat szétkenheti a szájban, és még nagyobb károkat okozhat. Ehelyett érdemes legalább 30 percet várni, és utána a fogkeféért nyúlni.
Persze mivel alkoholról beszélünk, a fogakon túl egyéb egészségkárosító hatások mellett sem szabad szó nélkül elmenni. A mértékletes alkoholfogyasztás ártalmairól folytatott vita hosszú évek óta tart, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly különös figyelmet szentelt ennek. Figyelmeztettek, hogy az alkohol bármilyen mennyiségben káros lehet az egészségre.
A WHO becslése szerint az alkohol évente körülbelül hárommillió ember halálát okozza világszerte, így az újévi ünneplés közepette is érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy a mértékletesség és a tudatosság kulcsfontosságú az egészségünk megőrzésében.
(Borítókép: Marian Vejcik / Getty Images Hungary)