Magyar térítők a Mennyei Birodalomban

2016.06.06. 01:06 Módosítva: 2016-07-09 23:26:03
Magyar szerzetesek konfuciánus módra vágott ritkás szakállal, kínai gyerekek nevetgélve silabizálják a magyar újságot: a jezsuita misszionáriusok Kínában végzett munkájának páratlan dokumentumai a Jezsuita Levéltárban őrzött fényképek. A két világháború közötti felvételek most a Fortepanra is felkerültek: magyar iskola a Sárga-Folyónál, amikor még nagy kincs volt Kínában a bicikli.

A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

A kínai-magyar kapcsolatok természetesen nem az 500 forintos menükkel, a józsefvárosi piaccal, de még csak nem is a Kádár-rendszert balról forradalmasítanó kívánó maroknyi maoistával kezdődtek; fontosak és régebbiek a részben vallási kontaktusok. Miközben a keleti spirituális divatok keltettek már némi érdeklődést az ilyesmire fogékony hazai körökben, a két világháború között jelentős magyar keresztény térítőmunka zajlott Kínában. 2030-ra (nem sci-fi, 14 éves távlatról beszélünk) állítólag Kínában él majd a világon a legtöbb keresztény, de amikor a magyar jezsuiták a húszas években elindították a missziójukat a Táming nevű városkában (kínai léptékekről van szó), még csak úgy 4 millióan lehettek. Ebből a magyarok által lefedett jó megyényi területen úgy 20 ezer kínai katolikus élhetett. Mire 1947 körül a szerzeteseknek el kellett menekülniük az akkorra kommunistává váló egykori Mennyei Birodalomból, megduplázták az általuk gondozott hívek számát, a misszió épületeiből azonban hamarosan párttanodák lettek. Hogy mi történt a köztes bő két évtizedben, arról azok a fényképek tanúskodnak, melyek a Jezsuita Levéltár után digitalizálva már a Fortepanon is láthatóak.

A cikkben Vámos Péter tanulmányaira és Mihalik Béla, a Jezsuita Levéltár vezetőjétől kapott sok segítségére támaszkodtunk - köszönet érte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?