Rákosi hadnagya nejlonharisnyában

Téli séta a katonatársakkal, az utolsó keményvonalas május 1. a forradalom előtt, nyaralás, intim fotó a Néphadsereg egyik hadnagynőjéről – lomtalanításon bukkantak elő azok a fotók, amelyek ismeretlen szerzője a Rákosi rendszer támaszainak hétköznapjait örökítette meg. Olyan katonatisztekét, akiknek a nagy fekete autó a nyaralást, nem pedig az Andrássy út – vagyis Sztálin út – 60-at jelentette. Igaz, a ÁVH világában sosem lehetett tudni, kiből lehet a nép ellensége.

A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

Nem sikerült beazonosítanunk, hogy pontosan milyen szervezetekhez tartozó egyenruhák láthatók a képeken, még ha a rendfokozatok láthatók is. Valószínűleg a képek egy részén a Néphadsereg egészségügyi tisztjei láthatók, de a légierő és pénzügyőrség is felmerült, kizárni csak az AVH-t lehetett a gallérok alapján. Ha ön tudja, melyik szervezetekről lehet szó - esetleg, ki tudja, a képek alanyairól is van ismerete -írja meg nekünk!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!