Egy magyar, aki a világválság előtt megjárta Amerikát

1O0A9206
2019.02.02. 20:30
Az előző századfordulón és az 1900-as évek elején nagyjából 1,4 millióan hagyták el a mai Magyarország területét – és csaknem négymillióan a Monarchiát –, többségük Amerikába vándorolt ki. Fiume és Trieszt kikötőiből rendszeresen indultak tömött hajók az Újvilág felé, amitől milliók várták a boldogulást. A kitántorgás divatja a húszas évekre lecsengett, egy Aszódi Zoltán nevű magyar orvos azonban ekkor szállt hajóra, hogy Amerikába érkezzen. Igaz, ő egy hosszabb tanulmányút után még abban az évben, 1929-ben vissza is tért az országba. Az utazását, ahogy életének valamennyi fontos eseményét, számos fotóval dokumentálta.

Aszódi Zoltán 1891-ben született Budapesten, a Szent István Gimnáziumban 1909-ben szerzett érettségije után a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karán tanult, ekkoriban kezdett fotózni is. Az első világháború kirobbanásának évében diplomázott belgyógyászként, a nagy háborút 1918-ig hadi szolgálatban töltötte (világháborús fotóit az elmúlt éveken több helyen is kiállították, Brüsszelben, Párizsban és Berlinben Moholy-Nagy László háborús rajzaival együtt). A háború után előbb a belgyógyászati klinika élet- és kórvegytani tanszékén volt adjunktus, később a Szabolcs utcai kórházban dolgozott, 1928-ban lett egyetemi magántanár. Felesége, dr. Liebner Olga szintén doktori diplomát szerzett, gyerekorvosként dolgozott, emellett ismert eszperantista volt.

A fotókon dokumentált amerikai utazásra 1929 tavaszán indult. A kultuszminisztérium megbízásából, a Rockefeller-alapítvány támogatásával hosszabb időt töltött amerikai tanulmányúton, amin részt vett felesége, valamint a fotókon többször feltűnik Tangl Harald, aki szintén a Szabolcs utcai kórház orvosa volt (később Kossuth-díjat kapott, bekerült a Magyar Biológiai Társaság vezetőségébe is). A családi legendárium és az utazásáról készült fotók tanúsága szerint Aszódi Zoltán részt vett egy bostoni konferencián, hosszabb időt töltött New Yorkban, de járt egyebek mellett a Niagara-vízesésnél és Atlantic Cityben is. Utazásait később is megörökítette fotókon, ezeket többször be is mutatta, korabeli sajtóhírek szerint például 1940-ben Kárpátalja szépségeiről és gyógyfürdőiről tartott diaképes előadást a Fészek Klubban.

A Fortepan válogatásába került New York-i képei között az üzleti világ központjának számító Wall Street és a New York-i tőzsdepalota is látható – ezek különös pikantériája, hogy nem sokkal Aszódiék hazaérkezése után robbant ki a nagy gazdasági világválság első felvonása, az 1929. őszi tőzsdekrach. A fotókon azonban ezeknek az előszele sem látszik, egy boldog, derűs mindennapjait élő Amerika jelenik meg.