Ringier: 2009 katasztrofális év volt

2010.04.15. 19:50
15,6 százalékkal csökkent tavaly a svájci médiacsoport árbevétele. A tulajdonos szerint a kelet-európai egyesülés az Axel Springerrel sokal segíthet.

Bár a múlt év katasztrofális volt, a Ringier sikeres tudott maradni - jelentette ki Michael Ringier, a nevét viselő svájci médiaház tulajdonosa a kiadóvállalat éves sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

A világ tíz országában jelen lévő médiacsoport tavaly 1,3 milliárd svájci frankos árbevételt ért el, ez 15,6 százalékkal elmarad el az előző évitől. Az erőteljes költségtakarékossági intézkedéseknek köszönhetően azonban az eredmény nem fordult negatívba, és a digitális üzletágban való erőteljesebb jelenlét hozzájárult ahhoz, hogy a negyedik negyedévben már a javulás jelei mutatkoztak - olvasható a kiadott háttéranyagban.

„Több lábon kell állnunk” - jelentette ki Michael Ringier tulajdonos a sajtótájékoztatón, utalva arra, hogy a cég az elmúlt két évben 200 millió svájci frank értékben ruházott be az online üzletágba.

Christian Unger, a médiaválallat elnök-vezérigazgatója ismertette: a cég a válság ellenére "viszonylag jó eredménnyel" zárta az évet, mivel 2009 a költségtakarékosság jegyében telt, de hosszú távú beruházások is indultak, például nyomdaiparba, a digitális üzletágba és a jegyértékesítésbe való befektetéssel. A cég a következő három évben a digitális üzletágban kíván terjeszkedni - mondta.

A német Axel Springer és Ringier idén márciusban jelentette be, hogy összevonja a kelet-közép-európai térség öt országában, köztük Magyarországon működtetett vállalkozásait. Erről Christian Unger annyit mondott: jelenleg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálja áll az egyesülés ügyét, és a vezérigazgató nem tart attól, hogy a GVH nem engedélyezi a fúziót. Újságírói kérdésre elmondta: az új névről később döntenek. Kifejtette: a két cég kölcsönösen jól jár az egyesüléssel, mert így a Ringier a lengyel, az Axel Springer pedig a szerb piacra juthat be. Szerinte a digitális átmenet is könnyebb lesz, ha a két cég ezt együtt viszi véghez. A vezérigazgató szerint a cég jó úton halad, hogy a régió sajtópiacának vezető szereplője lehessen.

A Népszabadságot, a Blikket, a Nemzeti Sportot és számos hetilapot előállító médiacégnek tavaly jelentős árbevétel-kieséssel kellett szembenéznie a kelet-európai országokban. Romániában nyolcvanszázalékos árbevételcsökkenést szenvedett el a vállalat - hangzott el a tájékoztatón.

Mihók Attila, a Ringier magyarországi ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón ismertette: tavaly a harmincszázalékos médiapiaci visszaesés mellett a Ringier tízszázalékos példányszámcsökkenést szenvedett el itthon, és 2010-ben is nagy kihívások elé néz.