Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • Az Európai Központi Bank (EKB) 14,29 milliárd euró értékben vásárolt államkötvényeket az elmúlt héten, így az általa birtokolt állampapírok nem piaci árakon vett értéke eléri a 110,5 milliárd eurót - közölte a szervezet heti tájékoztatójában hétfőn. A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők átlagosan 14 milliárd eurós értéket becsültek.

      Az előző, augusztus 8-12-i héten összesen 22 milliárd eurónyi állampapírt vásárolt a frankfurti szervezet, ami a spanyol és olasz állampapírok hozamszintjének csökkentését célzó vásárlási program elindítása óta bejelentett legnagyobb ilyen szám volt. (MTI)

    • Lendületes indexerősödéssel indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 1,56 százalék, a S&P-500 index 1,73 százalék, a Nasdaq Composite index 2,26 százalék nyereségben állt. (MTI)

    • cikkünk a témában:

      Soros: Egy "titokzatos vevő" erősíti az eurót

      A német Der Spiegel magazinnak adott interjúban Soros György annak a meggyőződének adott hangot, hogy az euró kizárólag egy "titokzatos vásárlónak" köszönheti dollárral szembeni erejét.

      Soros György egy tréfás megjegyzéssel hárította el az őt kérdező riporternek azt felvetését, hogy esetleg ő maga lenne az a titokzatos vásárló. Sejteni engedte viszont, hogy szerinte valójában kiről is van szó. "Semmiképpen sem shortolnám az eurót, mivel Kínának érdekében áll, hogy legyen a dollárnak alternatívája. Kínára nyugodtan lehet számítani, hogy az európai hatóságok mögé áll, mihelyt az euró támogatásáról van szó" – mondta Soros György a német magazinnak.

    • Sikertelen volt a hétfői román kötvénykibocsátás, mert a bankok olyan magas hozamot akartak elérni, amit a pénzügyminisztérium nem fogadott el. Románia 900 millió lej (hozzávetőleg 57,6 milliárd forint) értékű 12 hónapos lejáratú adósságpapír eladásával próbálkozott hétfőn.

      Előzőleg augusztus 16-án adott el Románia 12 hónapos lejáratú kincstárjegyeket. Ezeknek az átlagos hozama akkor 6,64 százalék volt, 30 bázisponttal meghaladva a megelőző aukción kialakult szintet.

      Ez idén a második fiaskó. Március elején egy hároméves kötvényeladás maradt el, szintén azért, mert a pénzügyminisztérium elutasította a túl magas hozamajánlatokat.

    • Tovább lassult a gazdasági növekedés a fejlett országokban a második negyedévben az elsőhöz képest. Magyarországon stagnált a gazdaság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn publikált adatai szerint. A 34 tagországban átlagosan mindössze 0,2 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék (GDP) április-június között az első negyedévi 0,3 százalékos növekedést követően. Ezzel sorban már a negyedik negyedévben lassult a növekedés az OECD-országokban.

      A jelentés szerint elsősorban az Európai Unió és az euróövezet gazdaságának lassulása a felelős a gyenge teljesítményért, miután az eurót használó 17 országban mindössze 0,2 százalékkal bővült a GDP a második negyedévben az elsőhöz képest. Éves bázison 1,6 százalékos volt a növekedés az OCED országokban április-június között, az első negyedévben még átlagosan 2,4 százalékos GDP-bővülést tudtak felmutatni. A legnagyobb növekedés Németországban volt, 2,7 százalék, Japánban viszont majdnem egy százalékkal zsugorodott a gazdaság. (MTI)

    • cikkünk a témában:

      Lenyomták az olajárat a líbiai események

      Több mint 3 dollárral csökkent a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára hétfő reggel a Líbiából érkező hírek hatására. Beszámolók szerint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak, Tripolit pedig kormányellenes lázadók szinte teljes egészében ellenőrzésük alá vonták. A főváros elfoglalásáról szóló hírek hatására a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára reggel 3,15 dollárral 105,47 dollárra csökkent. Délutánra azonban mérséklődött a csökkenés, kettő óra körül 1 dollár 6 cent csökkenéssel 107,56 dolláron állt. (MTI)

    • A sorozatos esések után végre emelkedést vetítenek előre a határidős tengerentúli indexek, miután a múlt hét második felében látott eladó nyomás már érezhetően kisebb volt az egy héttel korábbinál. A határidős indexek közül a Dow futures 140 pontos, a Nasdaq futures 35 pontos, míg az S&P futures 17 pontos emelkedést mutat. (Portfolio.hu)

    • A délelőtthöz képest kicsit erősödött a forint, a svájci frank 240,52, az euró pedig 272,92 forintnál jár.

    • Az európai részvénypiacokon is nyugodtan telik a nap, reggel óta mindenhol viszonylag stabil emelkedést látunk, a brit FTSE 1,88, a frankfurti Dax 0,41, a francia Cac 40 pedig 1,54 pontos pluszban jár.

    • 18,270.7 ponton, 2,8 százalékos pluszban álla a budapesti tőzsdeindex. A fő részvények közül az OTP már 5,3 százalékos pluszban szárnyal, de emelkedett a pénteki záróértékhez képest a többi papír ára is: a Molé 2,3, a Richteré 3,1, a Magyar Telekomé pedig 0,6 százalékkal.

    • A brit háztartások csaknem 40 százalékának romlott a pénzügyi helyzete a múlt hónapban - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérésből. A Markit pénzügyi információs társaság által végzett kutatás eredményei szerint a háztartások pénzügyi helyzete a legnagyobb mértékben romlott júliusban 2009 februárja óta. Sok megkérdezett arról számolt be, hogy növekedtek adósságai, csökkentek megtakarításai és bevételei. Csupán a háztartások 6 százaléka vélte úgy, hogy javult pénzügyi helyzete az elmúlt hónapban.

      Tim Moore, a Markit elemzője úgy vélte, a kutatás eredménye a világgazdasági helyzetet tükrözi. "A közelmúltbeli események világossá tették, milyen rossz állapotban van a gazdaság, és a felmérés az első bizonyítéka annak, hogy ez immár a fogyasztókra is hatással van" - mondta.(MTI)

    • Az euróövezetnek meg kell reformálnia gazdasági rendszerét és felelős magatartást kell tanúsítania a világgazdaság és a pénzpiacok stabilitása iránt - írja a kínai kormány hivatalos szócsövének tekintett People's Daily napilap hétfői száma.

      A cikk megfogalmazása szerint az európai "Fekete Halál", az adósságszolgálati válság az exportkereslet csökkenése révén Kínát is elérheti, bár az euró-eszközök viszonylag alacsony részaránya miatt devizatartalékait csak mérsékelten veszélyezteti. (MTI)

    • Tartható az idei évre tervezett három százalékos gazdasági növekedés – jelentette ki hétfőn a német pénzügyminiszter. Wolfgang Schäuble a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban azt mondta: a növekedési kilátások most jobbak, mint az év elején voltak, annak ellenére, hogy a második negyedévben 0,1 százalékra lassult a növekedés az első negyedévi 1,3 százalékról. Tavaly 3,6 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) az euróövezet legnagyobb gazdaságában, az év elején még csak 2,5 százalékos növekedést várt a tárca az idei évre. (MTI)

    • Jelentős a kockázata egy újabb amerikai recessziónak - jósolták legújabb helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A JP Morgan bankcsoport befektetőknek kiadott heti globális összegzésében közölte, hogy a következő négy negyedévre most már mindössze 1 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban, és a ház közgazdászainak becslése szerint 40 százalékos az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyed. A JP Morgan szakértői történelmi ökonometriai összevetést készítettek az elmúlt évtizedekről, és kimutatták, hogy a II. világháború utáni időszak amerikai recessziót az esetek 82 százalékában 1 százalékos vagy annál lassabb éves szintű gazdasági növekedések előzték meg. (MTI)

    • Az egyre növekvő recessziós félelmek, a piaci bizonytalanságok, és a pénteki jegybanki gyűlés egyaránt segítette az arany további szárnyalását, amely ma újabb csúcsra, 1894 dollárra nőtt, ezzel augusztusban már több mint 16 százalékot drágult a legfőbb nemesfém. (Portfolio.hu)

    • A SonntagsZeitung nevű hetilap által augusztus 18-a és 20-a között készített felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 63 százaléka támogatná a jegybank devizapiaci intervenciós törekvéseit, írja a Portfolio.hu. A válaszadók 27 százaléka pedig helyeselné, ha a svájci jegybank a frank árfolyamának rögzítése mellett döntene, az 1,15-1,20-as szintek között. A felmérésből az is kiderül, hogy a svájci fogyasztók panaszkodnak arra, hogy a frank erősödése nem jelentkezik a belföldi árakban. Harmaduk úgy válaszolt, hogy felhagyott drágább termékek vásárlásával, hasonló arányban vélekedtek úgy, hogy külföldre járnak vásárolni.

    • Gyengüléssel nyitottak hétfőn az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, de a kereskedés első órájában több mutató elindult felfelé. Hétfőn London, Párizs és Frankfurt is visszalépéssel kezdett. Délelőtt 10 óra körül viszont a londoni FTSE-100 már 0,89 százalékos emelkedéssel 5089,30 ponton, a párizsi CAC-40 index pedig 1,19 százalékos erősödéssel 3052,15 ponton állt. A frankfurti DAX maradt mínuszban, 0,05 százalékkal gyengülve 5477,00 ponton állt. (MTI)

    • Több mint 3 dollárral csökkent a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára hétfő reggel a Líbiából érkező hírek hatására. Beszámolók szerint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak, Tripolit pedig kormányellenes lázadók szinte teljes egészében ellenőrzésük alá vonták. A főváros elfoglalásáról szóló hírek hatására a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 3,15 dollárral 105,47 dollárra csökkent.

      Olajpiaci kereskedők szerint a lázadók sikerei révén hamarosan rendeződhet a líbiai válság, és ismét felfuthat az olajtermelés és az olajexport, amely az ország első számú bevételi forrása. Ágazati elemzők szerint néhány hónapon belül napi 1 millió hordóra emelkedhet az olajkitermelés az afrikai országban. (MTI)

    • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 85,65 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 17 695,27 ponton nyitott hétfőn. A kereskedés első perceiben azonban felfelé indult az index, és hamar 17 900 pont fölé emelkedett. Fél tízkor 17 858 pontnál volt a BUX, ami 0,4 százalékos erősödést jelent. A vezető részvények az MTelekom kivételével pluszban vannak.

    • Gyengüléssel nyitottak hétfőn az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek. A londoni FTSE-100 0,39 százalékos csökkenéssel, a frankfurti Xetra DAX 0,58 százalékos visszaeséssel, a párizsi CAC-40 index 0,17 százalékos gyengüléssel indított. (MTI)

    • Gyengült hétfőn a legtöbb ázsiai tőzsde, a nyugat-európai részvénypiacokon pedig várhatóan folytatódik a lejtmenet. A befektetők újabb világgazdasági válságtól tartanak, így a legnagyobb ázsiai tőzsdén, Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1 százalékos napi gyengüléssel öthavi mélypontra, 8628,13 pontra süllyedt hétfőn.

      A szöuli Kospi index, amely pénteken 2008 novembere óta nem látott mértékben, 6,2 százalékkal gyengült, további 2 százalékot esett hétfőn. Gyengültek a kínai mutatók is, a hongkongi Hang Seng 0,8 százalékkal, a sanghaji összetett index - a Shanghai Composite - 0,7 százalékkal esett. Az indiai Mumbaiban a Sensex index értéke nem változott. (MTI)

    • Kis mozgásokkal kezdődött a kereskedés a devizapiacokon hétfő reggel. Az euró 272 forint, 271,99 és 272,4 között kereskednek vele, a svájci frank 240,44-241,76 forint között mozog. Egy euróért 1,13 svájci frankot adnak.

    • cikkünk a témában:

      Rosszabb a helyzet, mint 2008-ban

      A világ pénzügyi rendszerének a helyzete jelenleg rosszabb, mint a 2008-as válság előtti időben volt − mondta Marc Faber tőzsdei befektető a Marketwatchnak. A költségvetési egyensúlyok világszerte felbomlottak, a politikai rendszer sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem úgy funkcionál, mint ahogy kellene, idézi Fabert a Napi Gazdaság.

    •  
    • Jelentős olajtartalékának köszönhetően Norvégia meglovagolja az emelkedő nyersanyagárakat és kiváló fiskális pozíciójával kitűnik az adósságválsággal sújtott Nyugat-Európában – idézi a MarketWatch cikkét a Portfolio.hu. Az ország közpénzügyi helyzete szilárd, nincs nettó adósságuk. A korona nem klasszikus biztonságos menedék, mint a svájci frank, ám erre utaló tendencia kezd kibontakozni.

    • cikkünk a témában:

      Már a kormány új terveit is kétségbe vonják Londonban

      A kormányzat idei évre vonatkozó 2 százalékos növekedési prognózisát is optimistának tartják a BNP Paribas londoni elemzői. A szakértők egyúttal arra figyelmeztetnek, hogy ha a kormány a költségvetési elcsúszások kezelésekor a kényelmes megoldást választja és többet költ folyó kiadásokra a nyugdíjvagyonból, azzal ront Magyarország befektetői megítélésén.

    • cikkünk a témában:

      Horvátország túl a recesszión

      A horvát statisztikai hivatal a héten hozza nyilvánosságra a második negyedévi GDP-növekedésre vonatkozó első becslését, ami, a lakossági fogyasztás, az ipari termelés és az építőipari termelés tanúsága szerint javulást mutat majd.

    • A devizapiacokon a hétvégén megszokottnál is kisebb a forgalom, erre utal, hogy hatalmas rés van a vételi és eladási ajánlatok között. Svájci frankot 235,77 forintért vennének, 245,94 forintért adnának el, üzleteket a 239-244 forintos tartományban lehetett ma kötni. Az euró ma napközben 271-274 forint között volt, a dollár 188 és 192,5 forint között.

    • cikkünk a témában:

      Görögország: gyorsabb mentés kell

      Görögországban a gazdasági visszaesés miatt nem teljesíthető a 2011-re tervezett államháztartási hiánycél, a pénzügyminisztérium becslései szerint a hazai össztermék (GDP) 7,5 százaléka helyett legkevesebb 8 százalék lesz a deficit, az athéni vezetés ezért sürgeti a második görög mentőakció felgyorsítását.

    • cikkünk a témában:

      Újabb három bankcsőd Amerikában

      Idén eddig 67 pénzintézet ment csődbe, vagyis átlag hetente kettő. A helyzet így is jobb, mint tavaly és tavalyelőtt volt.